KRAFT

Gir politikerne skylda for skyhøye strømpriser

Kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energi Norge.
Kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energi Norge. Bilde: EBL
23. mars 2010 - 13:11

Energibransjen gir politikerne mye av skylda for de skyhøye strømprisene i vinter og for de store prisforskjellene mellom landsdelene.

Samtidig avviser aktørene i strømmarkedet at pristoppene denne vinteren er forårsaket av juks blant kraftprodusenter og leverandører. NVE vil nå sjekke kraftbørsen Nord Pool.

– At Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) velger å gjennomføre en undersøkelse av markedet denne vinteren skyldes ikke en mistenkeliggjøring av aktørene, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Martstrand Pladsen i Energi Norge (tidligere Energibedriftenes landsforening) til NTB.

Han er enig i at det har vært uakseptabelt høye strømpriser i vinter og uakseptable prisforskjeller mellom landsdelene.

– Resepten for å få gjort noe med dette er å fjerne flaskehalser og å få på plass nye overføringslinjer. Det eneste mysteriet er hvorfor politikerne har ventet så lenge med å få på plass tiltak, sier Marstrand Pladsen til NTB.

Ikke manipulasjon

Statkraft er den største produsenten av strøm i Norge. Selskapet står for 33 prosent av den norske kraftproduksjonen.

Pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad, sier at det er positivt at tilsynsmyndighetene foretar en «helsesjekk» av strømmarkedet etter denne vinteren.

– Det har vært en tørr og kald vinter med høy kraftproduksjon og høye priser. I tillegg har svensk kjernekraft falt ut, sier Fjerdingstad.

Han har liten tro på at noen av kraftprodusentene har forsøkt å utnytte situasjonen ved å manipulere markedet, for på den måten å oppnå en høyere pris for strømmen.

– Det er så mange regelverk som kraftprodusentene må forholde seg til. Ethvert produksjonsfall og unaturlige svingninger i markedet ville straks blitt registrert på kraftbørsen, sier Fjerdingstad.

Prisområdene

– NVE har ingen mistanke om at det har vært jukset med strømprisene i vinter, men det er flere forhold i det norske strømmarkedet vi ønsker å se nærmere på. Det gjelder først og fremst de store prisforskjellene som har vært og hvordan de ulike prisområdene i Norge har fungert som regulatorer, sier kommunikasjonsdirektør Sverre Sivertsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Sivertsen sier at det i denne sammenhengen også vil bli sett på den svenske kjernekraftens innvirkning på prisbildet i Norge.

Det har vært antydet at aktører i strømmarkedet «har pratet strømprisen opp» i vinter, og at dette har vært mulig fordi det er et begrenset område med få aktører på kraftbørsen.

Denne konkrete påstanden ønsker Sivertsen ikke å kommentere. Han sier at alle forhold i markedet som kan ha påvirket strømprisen i vinter vil bli gjennomgått. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.