KRAFT

Gir opp vindkraftmålet

ENDELIG: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen innrømmer nå at vindkraftmålet ikke nås.
ENDELIG: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen innrømmer nå at vindkraftmålet ikke nås. Bilde: Scanpix
Camilla Aadland, Kjetil Malkenes HovlandCamilla Aadland, Kjetil Malkenes Hovland
13. okt. 2009 - 10:30

Begrunnelsen som oppgis er at finanskrisen har ført til lavere kraftpris. I tillegg er kostnadene for produksjon av vindkraft høyere enn tidligere forventet.

På bakgrunn av dette forventer Olje- og energidepartementet at målet om 3 TWh/år vindkraft ikke nås innen utgangen av 2010.

Ny innrømmelse

Det er første gang regjeringen innrømmer at det ambisiøse vindkraftmålet ikke blir oppfylt.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hevder at vindkraft likevel er viktig for regjeringen.

– Vindkraft vil bli prioritert også i 2010, på lik linje med de andre målene vi har satt for Enova. Vi vil etablere et felles norsk-svensk el-sertifikatmarked fra 2012, dette vil utløse betydelige investeringer i fornybar energi. Det er viktig å opprettholde investeringene i fornybar kraft fram til sertifikatmarkedet er på plass. Det legges blant annet opp til nye runder i Enovas vindkraftprogram, noe som vil bidra til å sikre dette, sier Riis-Johansen i en kommentar.

Vedtatt for ti år siden

Målet om 3 TWh vindkraft ble vedtatt av Stortinget i 1999.

I utgangspunktet skulle dette være ferdigbygde vindkraftverk, men underveis er målet blitt justert til å gjelde vindparker under bygging i 2010.

Enova har så langt gitt støtte til 1,6 TWh vindkraft i Norge. Det gjenstår dermed å oppfylle nesten halve målet som ble satt for ti år siden.

Skyldes Stoltenbergs rot

Høyres leder Erna Solberg mener det er Jens Stoltenbergs feil at vindkraftmålet ikke nås.

– Dette er konsekvensen av det grønne sertifikatrotet til Jens Stoltenberg. Hadde de grønne sertifikatene kommet på plass i 2006-2007 og han ikke hadde torpedert det, så hadde rammebetingelsene ligget der og du hadde fått investeringsbeslutninger. Nå har det vært improvisasjon på improvisasjon, sier Solberg til Teknisk Ukeblad.

– Blir det pause i vindkraftutbyggingen fram til 2012 nå?

Regjeringen har lovet en ordning slik at prosjektene ikke skal stoppe opp. De har lovet mye før som ikke er holdt, men jeg skal ikke si at jeg ikke stoler på dem til jeg ser hvordan dette skal gjøres.

– Øk strømprisen

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at Enova mangler rundt 2 milliarder kroner for å nå målet på 3 TWh vindkraftproduksjon i løpet av 2010.

Leder Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender mener økt strømpris må til for å nå vindmålet. Da vil Enova få mer å rutte med enn de rundt 1,8 milliardene som er satt av til foretaket i 2010.

– Hvis du øker påslaget til Enova i strømprisen, får de råd til dette. Det vil også utløse flere andre miljøtiltak, sier Hermstad til Teknisk Ukeblad.

Påslaget til Enova er i dag på 1 øre per kilowattime, noe som er ventet å gi 760 millioner kroner i 2010. En tredobling av denne satsen ville dermed gitt Enova over to milliarder kroner ekstra i kassen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.