IKT

Gir null feil

Leverandørene må tilrettelegge sin ekspedisjon i henhold til gjeldende meldingsstandard for avansert elektronisk (EDI) pakkseddel (DESADV, nivå 3), mens merking av transportenheter skal skje i samsvar med den internasjonale strekkodestandarden EAN/UCC 128.

Hos Delikat Fabrikker AS i Drammen og Mills DA i Fredrikstad skjer utekspederingen av varer både trådløst og papirløst. Bedriftene kombinerer kassemerking, pallemerking og avansert elektronisk pakkseddel med trådløse plukkterminaler.

Kombinert merking

For å oppfylle dagens krav til automatisk lagerekspedering må produkt- og transportmerkingen kombineres. Idet varetransporten starter, sendes en EDI-melding fra leverandør til grossist. Meldingen tas i mot hos mottakerens dataanlegg i form av en avansert mottaksrapport. Når selve vareforsendelsen ankommer mottakeren, blir den skannet og samkjørt med den allerede mottatte EDI-meldingen.

Med Willett som systemintegrator og totalleverandør, har Delikat Fabrikker i Drammen fått et system som kombinerer pallemerking og elektronisk pakkseddel, men som også styrer de ulike maskinene i fabrikken og gjennomfører automatisk datafangst i hele produksjonsprosessen. Systemet for utekspedering av varer er også installert hos Mills DA i Fredrikstad.

Trådløs håndtering

– All utekspedering av varer skjer med trådløse håndterminaler og truckterminaler, sier Jan Erik Evanger hos Willett.

– Systemet baserer seg på bruk av terminaler og plukking av varer med radioterminaler med innebygd skanner. Når ordren er komplett, skrives pakkseddel og fraktbrev ut. Samtidig blir dataene automatisk overført til bedriftens overordnede ERP/MPS-system, MFGPRO.

I tillegg overfører systemet data til en EDI-tolk for videresending av DESADV, nivå 3. Alle data lagres i en egen sentral for sporing på detaljnivå. Serveren har nøyaktig oversikt over hvor alle plukk- og helpaller befinner seg. Serveren vet også hvilke artikler som ligger på de ulike plukkpallene. Matvaresikkerheten er dermed satt i høysetet.

Plukkterminalene og truckterminalene kommuniserer med en PC i ekspedisjonen. Operatørene får frem alle ordre som er lagt inn fra PC. Legges det inn eller fjernes ordre fra PC-en, oppdateres terminalene automatisk.

Når operatøren har logget seg på en ordre, viser terminalen plukklister som inneholder alle varer som er med på den valgte ordren. Når en vare plukkes, blir de øvrige terminalene automatisk oppdatert, sier avdelingsleder Morten Andersen i Delikat Fabrikker AS.

Null feil

Den tradisjonelle måten er å føre plukklister for hånd. – Dette skaper ofte mye manuelt arbeid for å korrigere avvik og gjøre rettelser. Dessuten blir det fort unøyaktig med hensyn til lagerbeholdningen. Nå har vi fått et “null feil”-system, understreker han.

– Idet ordren er avsluttet, vet vi nøyaktig hva som ligger på pallen. For å få ut en etikett, trengs bare et tastetrykk.

Ifølge EAN-UCC 128-standarden og kravene til SSCC-nummer (for entydig identifikasjon av transportenheter), er det ikke lenger nok å melde antall paller. Også nøyaktige datoer skal meldes. Med det nye systemet, er det nok å fylle ut to felter på PC-en. Deretter skrives pakkseddel og fraktbrev automatisk ut, forteller Andersen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.