KRAFT

Gir Norge elspot-støtte

STØTTER NORGE: Prisområder er en god måte å håndtere flaskehalser i kraftnettet, mener Eftas overvåkingsorgan Esa.
STØTTER NORGE: Prisområder er en god måte å håndtere flaskehalser i kraftnettet, mener Eftas overvåkingsorgan Esa. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind Lie
28. feb. 2011 - 16:48

I februar i fjor mottok Eftas overvåkingsorgan Esa en anonym klage på hvordan Statnett oppretter prisområder. Klageren hevdet at Statnett diskriminerte kraftkundene, siden enkelte kunder måtte betale mer enn andre, avhengig av hvor de bodde.

Klageren mente også at risikoen for at et elspotområde ble opprettet, innebar en straff for utenlandske investorer med planer om å investere i Norge.

Les også: Esa gransker norske prisområder

Fullt medhold

Norge kom med sitt forsvar av elspotordningen i sommer, og supplerte med svar på spørsmål fra Esa i høst. I et brev til klageren sier Esa seg enig med norske myndigheters syn på saken.

Efta-vaktbikkja er enig med Olje- og energidirektoratet og Statnett i at prisområdene gir gode prissignaler slik at forbruket senkes og produksjonen økes når forholdet i kraftsystemet tilsier det. Norge får også medhold i at dette er spesielt viktig i et vannkraftbasert system, hvor områdeprisene vil påvirke vannverdiene og bruken av vannet i reservoarene.

Elspotområdene bidrar ifølge Esa også til transparens, og gir signaler om hvor det trengs investeringer i ny infrastruktur. Dette bidrar til å unngå unødvendige investeringer.

Les også: Klager CCS-krav til Esa

– Effektivt

Og sist men ikke minst gjør prisområdene at flaskehalsene kan håndteres uten å begrense handelen på utenlandskablene. “Dermed bidrar den til en ikke-diskriminerende, effektivt og sikkert indre marked for elektrisistet”, skriver Esa i brevet.

Efta-vaktbikkja undersøkte også hvordan Statnett opprettet egne prisområder for Sør-Vestlandet (NO2) og Vestlandet (NO5) i henholdsvis januar og mars i fjor, og konkluderer med at de prisområdene ikke er brudd på EU-reglene.

Esa har ikke tatt den formelle avgjørelsen i saken ennå, men tar sikte på å gjøre dette i løpet av kort tid.

Les også: Klager energiopsjonene til Esa

Les også: Fakken-støtte ennå ikke godkjent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.