ROMFART

Gir mindre til romindustrien

Bo Andersen, administrerende direktør i Norsk Romsenter.
Bo Andersen, administrerende direktør i Norsk Romsenter. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
27. nov. 2008 - 12:58

Linjene for europeisk romvirksomhet ble lagt for flere år frem i tid i den nederlandske hovedstaden Haag 25. og 26. november.

Da forpliktet Europas romministre seg til å bruke totalt ti milliarder euro på drift og utvikling av den europeiske romorganiasjonen ESA de neste årene.

Forrige ministerrådsmøte, i Berlin i 2005, forpliktet Norge seg til 122 millioner euro i forskjellige ESA- programmer.

I år gikk Norge inn med 90 millioner euro, og Næringsdepartementet reduserer dermed innsatsen med 26 prosent.

Skuffet over 90 millioner

– Vi er selvfølgelig skuffet over en ramme på 90 millioner, sier Bo Andersen, administrerende direktør i Norsk Romsenter i en melding på senterets hjemmeside. Han mener senteret dermed ikke har gjort en bra nok jobb i å formidle viktigheten av å investere i ESAs romprogrammer.

Bevilgningene som gis nå blir utslagsgivende for norsk romindustris deltagelse i ESA-programmer de neste tre til ti år.

Beregninger Norsk Romsenter har gjort viser at norsk industri sitter igjen med en omsetning på rundt fem kroner for hver krone staten putter inn i ESA.

Ifølge statssekretær Øyvind Slåke i Nærings- og handelsdepartementet, som ledet den norske delegasjonen, prioriterer Norge å delta i teknologiprogram som norsk industri har stor nytte av.

Han mener at Norges bidrag er vesentlig, selv om det er mindre enn for tre år siden.

– Betydelig investering

– Nå går vi inn med 800 millioner kroner, noe som er en betydelig investering i det europeiske romsamarbeidet, sier Slåke til romsenter.no.

Ut fra forventningen om at Regjeringen skulle fortsette denne linjen, la Norsk Romsenter opp til å delta i nye program for tilsammen 160 millioner euro. I ESA var det forventninger til at Norge ville delta på tilnærmet samme nivå som i Berlin for tre år siden.

De største kuttene har kommet innenfor de miljø- og klimaprogrammene. Det europeiske miljøovervåkingsprogrammet GMES, Global Monitoring for Environment og Security, mangler for eksempel 25 millioner euro på å være fullbudsjettert.

Norges reduksjon i dette programmet er på 12 millioner euro, altså halvparten av det manglende beløpet, ifølge Norsk Romsenter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.