OLJE OG GASS

Gir kraft til subseakompressor

SKIP: Her på Åsgard A skal ABBs kraftforsyningsenhet stå. Kraften sendes i en 43 km lang kabel til subseaenheten.
SKIP: Her på Åsgard A skal ABBs kraftforsyningsenhet stå. Kraften sendes i en 43 km lang kabel til subseaenheten. Bilde: Øyvind Hagen/StatoilHydro
Tore Stensvold
14. okt. 2011 - 14:18

Aker Solutions bygger gasskompresjonsanlegget for Statoil.

Anlegget skal stå på havbunnen 43 kilometer fra Åsgard A-installasjonen. Kraftforsyningsenheten fra ABB skal stå om bord på FPSO-en på Åsgard.

Krever stabil kraft

ABB skal levere frekvensomformere og transformatorer til et undervanns distribusjonssystem. Kompresjonsanlegget er avhengig av stabil kraftforsyning.

ABB lover pålitelig kraftforsyning og optimal regulering av hastigheten til kompressorene i verdens første undervanns gasskompresjonssystem.

Les også: Aker Solutions Subsea fikk Åsgard Subsea kompresjon

Strøm for 10.000 hjem

ABB opplyser at det elektriske systemet vil være i stand til å overføre 15 MVA og 189 Hz, nok kraft til over 10 000 husstander, over en distanse på 43 kilometer.

Når leveransen er fullført, vil det være verdens lengste kraftforbindelse av sitt slag, så vel som den høyeste spenningen og frekvensen oppnådd mellom en frekvensomformer på havoverflaten og en kompressor på havbunnen, skriver selskapet i en pressemelding.

KOLOSS: Gasskompresjonsanlegget som ruver i Aker Solutions lokaler i Egersund er ikke billig. Skal små felt bygges ut og ha kompresjon på havbunnen, må pris og kostnad presses ned.
STØRRE: Pilotanlegget til Ormen Lange i testhall hos Aker Solutions. Her skal kraftenheten også stå på havbunnen. Tore Stensvold

Milepæl

Selskapet skriver at avstanden og effektbehovet gjør prosjektet til en milepæl i olje- og gassindustrien.

– Her får vi til fulle utnyttet vår lange erfaring som en ledende leverandør innen undervanns elektrifisering. Vår teknologi, evne til prosjektgjennomføring og ingeniørressurser var viktige faktorer for å sikre denne ordren, sier direktør i ABB, Per Erik Holsten.

Lignende leveranse

Jo lenger unna havbunnsanleggene befinner seg fra resten av prosessen, desto større er utfordringen med kraftforsyningen.

ABB har tidligere levert lignende teknologi i forbindelse med Aker Solutions leveranse av undervanns pumpesystem for sjøvannsinjeksjon på Statoils Tyrihans-felt. I det tilfellet er det 31 kilometer mellom frekvensomformeren på Kristin-plattformen og pumpen på havbunnen.

Kontraktspart er Aker Solutions. Kontrakten er verdt 200 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.