KRAFT

– Gir ikke opp vindkraftmålet

HOLDER FAST: Liv Signe Navarsete understreker at regjeringen ikke har gitt opp målet om 3 TWh vindkraft. - Det langsiktige målet står fast, sier hun.
HOLDER FAST: Liv Signe Navarsete understreker at regjeringen ikke har gitt opp målet om 3 TWh vindkraft. - Det langsiktige målet står fast, sier hun.

Finanskrise og lavere kraftpris, i tillegg til økte kostnader for produksjon av vindkraft er årsaken regjeringen oppgir når de nå kryper til korset og innrømmer at målet om 3 TWh vindkraft per år ikke nås innen utgangen av 2010.

– Vi får ikke til 3 TWh i 2010, men det betyr ikke at vi gir opp. Det langsiktige målet står fast, sier senterpartileder og statsråd Liv Signe Navarsete.

– Men er dette et nederlag, dere har hatt målet siden 1999?

– Jeg skulle ønske vi nådde det målet i 2010. Men når vi er der vi er i dag, er vår viktigste ambisjon å opprettholde trykket vi har i dag. Vi har testvindmøller på plass, og leverandørindustrien jobber godt sammen for å utvikle dette området. Så jeg tror vi skal greie å få fart på dette i tiden som kommer.– Mål man ikke kunne nå

Gunnar Kvassheim, avtroppende leder av energi- og miljøkomiteen og påtroppende direktør for miljø- og samfunnsansvar i Lyse Energi, er ikke imponert.

– Regjeringen tar konsekvensen av at kartet ikke har stemt med terrenget. De har holdt seg med mål man ikke kunne nå, sier Kvassheim.

Han mener at dette er et resultat av en villet politikk og at det ville vært lettere å nå målet om grønne sertifikater hadde blitt innført tidligere.– Har ikke trodd på dette

Begrunnelsen som oppgis, at finanskrisen har ført til lavere kraftpris og økte kostnader for produksjon av vindkraft, tror han ikke på.

– Du må gå lenger tilbake for å finne årsaken til at målet ikke nås. Årsaken er ikke at det de senere månedene har vært en lavere kraftpris. Det påvirker så klart investeringsnivået og skaper en usikkerhet, men rammebetingelsene måtte vært til stede for et par år siden, sier Kvassheim.

Øyvind Isachsen, generalsekretær i Norsk vindkraftforening, er ikke overrasket over at vindkraftmålet ikke nås.

– Jeg har ikke trodd på dette. Jeg skjønte tidlig at det var et stort krav for Norge å få til. Men jeg synes det er synd. Vi begynte med dette i 1999 og det burde ikke ha vært noe kunststykke å nå, sier han.Stopp i nysatsinger

Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsperson i KrF, savner en overgangsordning fram til de grønne sertifikatene er på plass i 2012.

– Jeg kan ikke se at det er kommet noe som helst i budsjettet.

– Hva får det å si for fornybarsatsingene framover?

– Da må man utsette den satsingen som grønne sertifikater skulle gi. Det man gjør er å legge inn penger i et fond, men det kommer ikke til før i 2011.

– Så det blir stopp i alle nysatsinger fram til 2012?

– Det vil det i realiteten si.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.