Gir ikke opp Barentshavet

Statoil-direktør Ivar Aasheim vil ikke gi opp Barentshavet.
Statoil-direktør Ivar Aasheim vil ikke gi opp Barentshavet.

Bortsett fra Snøhvit-funnet i 1984 har ikke Statoil lykkes med olje- og gassleting i Barentshavet. Og ledelsen i selskapet har ikke lagt skjul på at de er skuffet etter mange tørre boringer. Men i år skal Statoil og Eni gjennomføre en svært spennende brønn.

Muligheter for storfunn

Det er knyttet store forventninger til prospektet Skrugard som ligger i den blokken som var aller mest ettertraktet i 20. konsesjonsrunde. Ifølge direktør i Oljedirektoratet, Bente Nyland, er dette en av de mest lovende boringene i år. Aasheim sier han er enig med Nyland.

– Vi synes også dette er en svært spennende boring. Seismikken ser veldig lovende ut. Men jeg må understreke at vi har blitt lurt tidligere i Barentshavet, sier Statoil-direktøren. Han forteller at selskapet håper å finne både olje og gass i brønnen som skal bores i høst.

Statoil omtaler brønnen som en såkalt frontierbrønn i et umodent område. Det betyr at det er større usikkerhet, men også muligheter for store funn.

Ettertraktet område

Dette området nord for Snøhvit har fanget interessen til flere selskaper. Olje- og energidepartementet bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at det er dette området, sammen med flere blokker rundt Gro-funnet i Norskehavet, som har fanget størst interesse i forbindelse med nominasjonsprosessen til den 21. konsesjonsrunden.

– Det er veldig store strukturer i denne delen av Barentshavet. Det samme gjelder på dypt vann i Norskehavet, hvor Gro-funnet ligger, forteller Tove Stuhr Sjøblom, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

Fortsatt håp

I fjor ble det ikke boret noen letebrønner i Barentshavet på norsk sokkel, og petroleumsbransjen ønsker tilgang lengre nord i Barentshavet. Men Statoil tror fremdeles det finnes gode muligheter i den sørlige delen.

– Det har vært utfordrende, men vi har likevel ikke gitt opp ennå. Jeg har fremdeles tro på Barentshavet, sier Aasheim til Teknisk Ukeblad.

Fakta om Skrugard

Skrugard-prospektet ligger i lisens 532 som ble tildelt i 20. konsesjonsrunde i mai i fjor. Den skal i fjerde kvartal undersøkes gjennom brønnbanen 7220/8-1.

Statoil er operatør med en andel på 50 prosent, mens Eni har en andel på 30 prosent og Petoro har en lisensandel på 20 prosent.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå