BYGG

Gir gratis arkitekthjelp

Birgitte Ramm
13. aug. 2008 - 09:58

Tre arkitektstudenter ved NTNU åpnet denne uka en gratis rådgivningstjeneste på torget i Trondheim.

Arkitekthjelpen vil være åpen tre og en halv time hver uke utover høsten.

Formålet med Arkitekthjelpen er å gjøre mindre bygg og anlegg finere ved at også disse kan bli vurdert og bearbeidet arkitektonisk.

For folk flest

– Vi ønsker å senke terskelen mellom arkitekter og vanlige folk. Det er mange som tenker at det er vanskelig og dyrt å bruke en arkitekt. Vi vil gjøre det lettere å komme i kontakt med kompetanse innen arkitektur, sier arkitektstudent Martin Bergsmark Vodde til TU.no.

Arkitekthjelpen vil gi råd til byggesaksbehandling i tillegg til estetiske, funksjonelle og miljømessige anbefalinger for bygg- og oppussingsprosjekter.

– Det strømmer allerede inn med henvendelser og e-post. Det virker som dette er noe folk trenger, sier Vodde.

Erfaring fra jussbuss

Han har sammen med to andre studenter arbeidet med ideen i et og et halvt år. De har fått positiv respons og god hjelp til oppstart fra Universitetet. I tillegg har de hatt erfaringssamtaler med studentene i Oslo, som driver det mer etablerte konseptet Jussbuss.

Gir studentene erfaring

De tre initiativtakerne har fått opplæring blant annet ved byggesakskontoret i Trondheim, og blir faste i arkitekthjelpen den første tiden. Hver uke skal de ta med to nye arkitektstudenter fra fjerde og femteklasse for å overføre kompetansen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Arkitekthjelpen er svært godt mottatt blant studentene. Vi ønsker å gi arkitektstudenter mer erfaring. Å jobbe i Arkitekthjelpen vil gjøre oss mer i stand til å takle overgangen mellom studier og arbeidsliv. Vi har også snakket med studenter i Oslo og Bergen, som synes prosjektet er interessant og kunne tenke seg å begynne med det samme, forteller Vodde.

Les også:

Vil prosjektere

I tillegg til rådgivningstjenestene ønsker studentene å jobbe med selve prosjekteringen. Planen er at denne mer kommersielle delen skal skilles ut i et aksjeselskap fra 1. januar 2009.

– Vi leter nå etter de riktige eiere til denne prosjekteringsdelen. Det er viktig for oss at eventuelt overskudd går tilbake til studentene. Derfor kunne vi tenke oss en eier som for eksempel Studentsamkipnaden, forklarer Vodde.

Prosjekteringsdelen vil være atskilt fra den gratis rådgivningstjenesten, men det er tenkt at også denne skal ha en sosial profil. Studentene skal kunne tegne prosjekter billig eller gratis.

Tegner DNT-hytter

Allerede i høst skal arkitektstudentene gjennomføre et pilotprosjekt i samarbeid med Den Norske Turistforeningen. Dette vil skje som et fag på NTNU.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Arkitekthjelpen vil holde åpent på Torget i Trondheim utover høsten på fredager fra 10.00 – 13.30.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.