NYHETER

Gir gass på mengdemåling

Krohne lover at selskapets nye ultralyd- og Coriolis-mengdemålere skal levere bransjens beste gassmålinger.

Servicesjef Johnny Østvang demonstrerer Coriolis-effekten.
Servicesjef Johnny Østvang demonstrerer Coriolis-effekten. Bilde: Automatisering
28. feb. 2013 - 18:35
Vis mer

Bergen: Nykommerne er døpt henholdsvis Optisonic 7000-serien (se egen sak under) og Optimass 6000-serien. Servicesjef Johnny Østvang forteller at de nærmest oppfant hjulet på nytt under utviklingen av den nye Coriolis-massestrømsmåleren.

 

Renn hos Patentstyret

 

Selv om Coriolis-teknologien i bunn og grunn er lik, har leverandørene stort sett implementert forskjellige løsninger. Derfor blir det mange patenter. I Optimass 6000 har for eksempel Krohne tatt ut flere patenter på målebrua. Den skal blant annet sørge for pålitelige resultater under tøffe mekaniske påkjenninger.

 

Krohne oppgir en målenøyaktighet på +/- 0,35 prosent av målt verdi for gass. Til sammenligning senker den nøyaktigheten til +/- 0,1 prosent ved kjøring av væsker. Den er godkjent for fiskale målinger av både olje og gass. Østvang trekker fram at massestrømsmåleren takler inntil 80 prosent gass ved væskemålinger. Det er han godt fornøyd med.

 

Ekstrem på trykk og temp

 

Servicesjef Johnny Østvang forteller at de nærmest oppfant hjulet på nytt under utviklingen av den nye Coriolis-massestrømsmåleren.
Servicesjef Johnny Østvang forteller at de nærmest oppfant hjulet på nytt under utviklingen av den nye Coriolis-massestrømsmåleren. Automatisering

 

Diagnostikk kan være viktig, uansett om måleren har noe å melde om egen tilstand eller om selve prosessen. Servicesjefen forteller at Optimass 6000 støtter Hart 7 og Namur NE107, som blant annet dekker rapportering av rikets tilstand.

 

Servicesjefen forteller at måleren skal monteres opp ned ved måling av gass. Den kan brukes til heite saker, eller superkalde. Måleren kan leveres for prosesstemperaturer fra minus 200 til pluss 400 grader celsius. Det er heller ikke noe å si på trykkspesifikasjonene.

- Vi tilbyr versjoner for inntil 200 bar, sier Østvang.

 

Den strekker seg fra DN 8 til DN 250 rent størrelsesmessig, for standardmodellen i 316L SS. Den kommer også i edlere metaller som Hastelloy og Duplex. Da krymper maksimal størrelse til henholdsvis DN 50 og DN 150.

 

Byr på test for testseparator

 

Salgssjef Frode Endresen i Krohne tilbyr åpent kjøp av selskapets nye ultralyd-mengdemåler Optisonic 7300. Det uformelle tilbudet gjelder vanskelige applikasjoner, som gassutløp fra testseparatorer.

- Vi er villige til å ta risikoen, og til å ta instrumentet tilbake dersom det ikke fungerer tilfredsstillende, sier Endresen.

 

God på bunnen

 

Roar Stormoen, avdelingsleder for olje og gass, mener eksisterende venturimålere er stabile, og alltid gir signal. Men han stiller spørsmålstegn ved nøyaktigheten når det kommer til vanskelige målinger, blant annet når det gjelder lave gassmengder.

 

Avdelingssjefen forteller at selskapets nye Optisonic kan måle fra 0 til +/- 30 meter per sekund. Han medgir at nøyaktigheten er redusert i krabbefart. Men i gasshastigheter fra og med en meter i sekundet, er nøyaktigheten, for luftkalibrerte målere, +/- 1,0 prosent av målt verdi. Dette gjelder for målere i størrelser fra DN 100 til DN 600 som har to direkte ultralydstråler. Repeterbarheten oppgir Stormoen til 0,2 prosent.

 

Smart software

 

Det ligger utvilsomt mye ny teknologi i den nye måleren. For eksempel er design av ultralydsensorene fintrimmet for å redusere støy. Dette er blant annet gjort med o-ringer. Det samme er softwaren, for bedre filtrering av selve målesignalet. Dessuten justeres frekvensen på lydpulsen dynamisk som en funksjon av gasstettheten og -hastigheten på mediet som går gjennom målerøret. Vi kan trygt fastslå at tiden med begrenset datakraft i prosessinstrumenter er en saga blott.

 

Standard sensor i titan skal håndtere tøffe kjemikalier og gasstrykk på inntil 150 bar. Selskapet har også en løsning for langt høyere temperaturer.

- Vi tilbyr også komposittsensorer som tåler 450 bar, forteller Stormoen.

 

Det er heller ikke noe å si på det dynamiske måleområdet.

- Turndown er minst 30 til 1, sier avdelingssjefen.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.