ENERGI

Gir gass for CO2-rens

Anders J. Steensen
14. des. 2005 - 10:11

Så sent som 6. desember fikk Gassnova klasignal fra ESA om at finansieringsordningene for utviklingskontrakter for gassteknologi var godkjente.

Dermed kunne Gassnova effektuere det første prosjektet. Og først i køen var Aker Kværner som sammen med flere andre industrielle partnere, søkte om midler til et prosjekt for CO 2 rensing fra konvensjonelle gasskraftverk.

– Jeg er glad for at vi kunne komme så fort i gang med et prosjekt med betydelig industrielt potensial. Å utvikle en rimeligere teknologi for rensing av gasskraftverk er viktig for det norske teknologimiljøet, sier direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova.



Prosjektere og kvalifisere

Prosjektet ledes av Knut Sanden i Aker Kværner og går under navnet Just Catch.

Hensikten er å kunne verifisere og kvalifisere teknologi og systemer slik at det er mulig å bygge et fullskala renseanlegg til et 400 MW gasskraftanlegg i 2010.

Med seg i prosjektet har Aker Kværner flere tunge norske og internasjonale selskaper som alle har interesse av å utvikle teknologi for rensing av gasskraft eller kullkraftverk.

– Vi har med oss krevende kunder i dette prosjektet, forteller direktør for gassteknologi i Aker Kværner, Oscar Graff.



Lavere enn kvotepris

Selve renseteknologien for eksosgassene er en raffinering av aminrensemetodene som finnes tilgjengelig i dag. Gjennom inngående studier for Skagerak Energi og Statkraft har Aker Kværner kommet frem til at det er fullt mulig å halvere rensekostnadene i forhold til dagens tilgjengelige teknologi.

– På sikt ønsker vi å komme ned slik at prisen for renset CO 2 er lavere enn kvoteprisen på CO 2, sier Sanden. Han understreker at det må mye teknologiutvikling til før de når dit.

Årsaken til at Aker Kværner har valgt å rense etter forbrenning, er at selskapet ser dette som den eneste farbare veien skal en nå frem til en brukbar løsning innen utløpet av Kyoto-perioden, 2010.

– Å utvikle nye gassturbiner som er basert på at naturgassen er renset før forbrenning, er en langdryg og dyr prosess. Det samme gjelder mulige membranteknologier. Vi har derfor valgt å forbedre eksisterende teknikk, sier Graff.





Meget fornøyd

– Jeg er strålende fornøyd med dette prosjektet, sier leder av Miljøorganisasjonen Bellona, Frederic Hauge.

Han anser at Just Catch er det første skrittet på vei mot en omfattende rensing av kraftverk som er drevet med fossilt brensel.

– Vi har nettopp fått inn en analyse gjort av tyske myndigheter. Den viser at kvoteprisene for CO 2 kan komme opp i mer enn 70 € per tonn. Da vil det lønne seg å rense og lagre CO 2. De siste tallene fra Montreal viser at rundt 50 prosent av all CO 2 som slippes ut må lagres i jorden. Dette gir enorme muligheter for de som er først ute med tilgjengelig teknologi, sier Hauge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.