KOMMUNIKASJONSLØSNINGER

Gir bedre maskinsikkerhet

Nye funksjonene til Safety at Work gjør det mer fleksibelt å designe maskinsikkerhet.

Andre generasjon av Safety at Work på feltbussen AI-Interface gjør det mulig å få flere fleksible maskinsikkerhetsløsninger (Ill. Istockphoto)
Andre generasjon av Safety at Work på feltbussen AI-Interface gjør det mulig å få flere fleksible maskinsikkerhetsløsninger (Ill. Istockphoto)
30. mars 2013 - 05:45
Vis mer

Tekst: Agnar Sæland, Pepperl+Fuchs   

Siden innføringen av AI-Interface-baserte Safety At Work har tusenvis av applikasjoner blitt realisert med konseptet, både hos maskinbyggere og i tradisjonell industri.

Felles styring og sikkerhet 

Kort fortalt er dette en løsning der styring og sikkerhet i en maskin eller fabrikk er integrert i ett og samme system, altså basert på AI-Interface. Forutsetningene er godkjenninger i henhold til aktuelle direktiver og normer. TÜV og Bis (to anerkjente tyske sertifiseringsorgan) har godkjente Safety At Work for bruk i kategori 4- applikasjoner som det tidligere ble kalt.  

Etter hvert har maskindirektivet blitt oppdatert, nye normer og begreper har blitt innført med nye krav til godkjenninger. I dag er det PL (performance level) og SIL (safety integrity level) som gjelder, og TüV Nord har godkjent systemet og produkter for bruk i SIL3 og PLe applikasjoner (EN954-1, IEC61508, EN 13849 og EN 62061). 

Flere applikasjoner 

En AI-Interface dobbeltmaster med integrert sikkerhetsmodul og sikre utganger. Den kan styre inntil 16 ulike sikkerhetskretser.
En AI-Interface dobbeltmaster med integrert sikkerhetsmodul og sikre utganger. Den kan styre inntil 16 ulike sikkerhetskretser.
 

I tillegg til nytt maskindirektiv har også kommet ny funksjonalitet, basert på ønsker fra kunder. Funksjonaliteten har endret seg så mye at vi nå innfører begrepet “andre generasjon av Safety At Work”, eller generasjon 2. Nå er det begreper som flere OSSD-er (output safety signal device), sikre utganger, lokal og global nødstopp og forbedret diagnose som gjelder. 

Hvilke fordeler gir dette deg som utvikler eller bruker av systemet? Hva betyr flere OSSD-er?  Du kan realisere flere sikre applikasjoner, opptil 16, i én og samme monitor; du lager én konfigurasjon for hver. Sammen med sikre utganger (som beskrives nedenfor) gir dette meget stor fleksibilitet for hvordan sikkerheten bygges opp i de enkelte anleggene.

Sikre utganger i felt

Hva ligger i sikre utganger? Tidligere var man begrenset det til antall utgangsreleer som fantes i sikkerhetsmonitoren. Nå er det mulig å benytte AI-Interface-moduler med sikre utganger ute i felten, i tillegg til de sikre utgangene i sikkerhetsmonitoren. Den sikre utgangsmodulen har sikker utgang som kan belastes med 3 A/230 VAC, med 2 galvanisk skilte relekontakter. Modulen har også standard innganger for diagnose, for eksempel relèovervåking. 

Det spesielle med denne modulen er at den har to adresser, én standard og én sikker. Flere moduler kan adresseres med samme sikre adresse. Det vil si at du kan stoppe mange ulike motorer som er plassert forskjellige plasser i anlegget synkront. 

Global nødstopp

Eksempel på utgangsmodul i AI-Interface med sikker utgang gir deg muligheten til sikker utkobling av ulike anleggsdeler.
Eksempel på utgangsmodul i AI-Interface med sikker utgang gir deg muligheten til sikker utkobling av ulike anleggsdeler.
 

Lokal og global nødstopp er viktige begreper som lar seg realisere med dette systemet, enten innenfor ett og samme AI-Interface-nettverk, eller i større anlegg ved å sammenkoble to eller flere nettverk og utveksle sikker informasjon mellom de ulike nettverkene.

Spesielt i fabrikkavsnitt har vi sett at dette er en viktig funksjon. Det samme gjelder der maskiner sammenstilles av flere deler med hver sin styring, som for eksempel i pakkeanlegg, der pakkeroboten styres av ett nettverk, mens tilknyttede transportbaner styres av et annet. Her kan på en enkel måte anleggene kobles sammen slik at en nødstopp i transportanlegget detekteres av sikkerhetsmonitoren i pakkeanlegget og stopper dette også. I riktig store anlegg kan flere sløyfer kobles sammen. 

Nytt konfigurasjonsverktøy

For å få alt dette til å fungere på en enkel og elegant måte har vi utviklet en ny konfigurasjonssoftware, ASIMON Plus. Med denne kan avanserte sikkerhetsanlegg konfigureres og lagres i sikkerhetsmonitorene. Konfigureringen utføres ved hjelp av “dra og slipp“ i et Windows-miljø.

Å diagnostisere bedre gjør det enklere å finne eventuelle feil og vakkelkontakter i anlegget. Grafisk visning av de ulike applikasjoner, med fargeindikering av status, gjør det enkelt å se hvor feilen er. Sikkerhetsmonitoren er i stand til å huske siste hendelse, selv om anlegget er resatt og startet opp. 

Dette har vist seg å være nyttig i anlegg der man har flere nødstoppbrytere og ønsker informasjon om hvilken som har vært utløst, enten bevisst eller ubevisst. Dette kan så vises i styringssystemet og i konfigurasjonsverktøyet, ASIMON plus.   

Lagring på minnekort 

Eksempel på sikkerhetskonfigurasjon med status. Her er alt OK (grønne linjer fra nødstoppbryterne), men utgangen ar fortsatt sikker (rød), mens den venter på reset (gult).
Eksempel på sikkerhetskonfigurasjon med status. Her er alt OK (grønne linjer fra nødstoppbryterne), men utgangen ar fortsatt sikker (rød), mens den venter på reset (gult).
 

I den nye generasjonen sikkerhetsmonitorer kan sikkerhetskonfigurasjonen lagres i et SD-minnekort. 

Dette gir redusert nedetid ved utbytting av en defekt sikkerhetsmonitor. Det er enkelt og greit å sette inn SD-kortet i den nye monitoren og å laste inn den passord-beskyttede konfigurasjonen. 

Produktøkning 

I takt med økt funksjonalitet øker også behovet for nye produkter med andre egenskaper, og i dag er utvalget innen godkjente sikkerhetsprodukter for AS-inteface stort.

I tillegg til basisproduktene, sikkerhetsmonitor og sikre inn- og utgangsmoduler finnes det nødstoppbrytere og dørbrytere, både mekaniske og basert på RFID, i tillegg til lysgitter, fotoceller etc.   

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.