OLJE OG GASS

Gigantsatsing mot oljesøl

STOR VENTIL: Marine Well Containment Company har bygget en enorm stålhette som skal gjenvinne kontrollen over en oljebrønn med utblåsning. Systemet skal kunne håndtere hele 60 000 fat olje per dag
STOR VENTIL: Marine Well Containment Company har bygget en enorm stålhette som skal gjenvinne kontrollen over en oljebrønn med utblåsning. Systemet skal kunne håndtere hele 60 000 fat olje per dag Bilde: MWCC
Ole K. Helgesen
14. apr. 2011 - 10:51

Som følge av oljeutslippet fra Macondo-brønnen i Mexicogolfen bestemte Exxon, Chevron, Shell og Conocophillips seg for å bruke 250 millioner dollar hver til opprettelsen av en responsgruppe for store oljeutslipp.

I løpet av et halvt år utviklet de et nytt brønnkontrollkonsept som skal kunne stanse store undervannsutblåsninger på dypt vann.

I løpet av et halvt år utviklet de et nytt brønnkontrollkonsept som skal kunne stanse store undervannsutblåsninger på dypt vann. STOR VENTIL: Marine Well Containment Company-systemet skal kunne håndtere hele 60 000 fat olje per dag. MWCC

Inn som partner

I august i fjor signaliserte Statoil interesse for å bli med i selskapet Marine Well Containment Company. Nå har selskapet gått inn i satsingen som partner på like vilkår.

– Vi betaler en betydelig sum for å bli medlem i selskapet. Alternativt kunne vi inngått en leieavtale, men vi mener det svarer seg å være likeverdig partner fordi vi har langsiktige planer i Mexicogolfen, sier kommunikasjonsdirektør for Statoil Nord-Amerika, Ola Morten Aanestad.

Han forteller at amerikanske myndigheter krever at man har en løsning som kan stanse oljeutblåsninger på dypt vann for å få boretillatelse.

– Det finnes foreløpig to slike løsninger. Boretillatelsen vi nylig fikk til Cobra-prospektet vårt baserer seg på en løsning fra Helix. Nå har vi gått inn på eiersiden i den andre løsningen.

Flere brønner

Statoil skal bore en rekke brønner i dypvannsområdet i Mexicogolfen de neste årene.

– Vi er glade for at myndighentene sa vi tilfredstiller de nye kravene på dypt vann i Mexicogolfen. Amerikanske myndigheter har hatt utfordringer med saksbehandlingen, men det ser ut til å løsne nå. Og vi har inne en annen søknad som kan være ferdig behandlet snart, selv om det er vanskelig å si nøyaktig når. Den første tillatelsen kom helt uten forvarsel, forteller Aanestad.

Cobra-brønnen, som ligger sør for Houston, skal bores med Mærsk Developer, en av to rigger Statoil har sikret seg i Mexicogolfen.

– Vi har for tiden leid den ut til Exxon Mobil, og vi må vente til de har gjennomført sin brønn. Forhåpentligvis vil vi starte i løpet av sommeren.

Giganthette

Marine Well Containment Company har bygget en enorm stålhette med en rekke innebygde funksjoner til å gjenvinne kontrollen over en oljebrønn som løper løpsk. Systemet skal kunne håndtere hele 60 000 fat olje per dag.

Hetten kan operere på nesten 2500 meters havdyp og tåler trykk opp til 1043 bar. I tillegg utvikles det flere systemkomponenter for å ha på plass en enda mer omfattende løsning i 2012.

Utstyret skal stasjoneres på land på den amerikanske golfkysten. Alle selskaper som operer i Mexicogolfen kan bli medlem i Marine Well Containment Company og dermed få full tilgang til responssystemet.

Ikke-medlemmer kan også bruke det mot en serviceavtale og betaling.

Les mer om: