INDUSTRI

Gigantkontrakt gir nye jobber

GJENKJØP: Militært utstyr selges til mange land. Her NASAMS misilutskytningsplattform, som leveres fra Konsgberg-gruppen. FOTO: FRM
GJENKJØP: Militært utstyr selges til mange land. Her NASAMS misilutskytningsplattform, som leveres fra Konsgberg-gruppen. FOTO: FRM

Tre milliarder kroner vil Kongsberg Gruppen tjene på at det finske forsvarsdepartementet har valgt luftvernsystemet NASAMS som landets fremtidige luftvernsystem.

Det bakkebaserte luftvernsystemet er designet og bygget i et transatlantisk samarbeid mellom med Raytheon i USA.

Største Kongsberg-kontrakt

Kontrakten er, ifølge Laagendalsposten, den største enkeltkontrakten til selskapet gjennom tidene.

Nå må Kongsberg Defence & Aerospace bemanne opp og hundre nye jobber skapes i verkstedet og på ingeniørsiden som følge av salget til Finland.

Kontrakten vil utstyre Finland med den nyeste versjonen av systemet: NASAMS II, som har vært i operativ bruk i Det norske luftforsvaret siden 2007.

– Finlands valg vil i en nordisk sammenheng åpne muligheter for både samarbeid, felles operasjoner og vedlikehold, samt finsk/norsk videreutvikling av systemet, sier Kongsbergs Harald Ånnestad.

Finsk industrideltagelse

Programmet vil samtidig gi betydelig industriell deltakelse for finsk industri i programmet. I tillegg vil dette, ifølge en pressemelding, gi økte eksportmuligheter for finsk industri.

NASAMS-systemet ble utviklet i nært samarbeid med Det norske Forsvaret på 90-tallet, og er siden blitt solgt til både Nederland, Spania og USA.

USA brukte blant annet systemet i forbindelse med innsettelsen av president Bush i 2005.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.