OLJE OG GASS

Gigantisk gassavtale for StatoilHydro

Mona Strande
11. nov. 2008 - 08:52

Avtalen, med gassprodusent og -leverandør Chesapeake Energy Corporation, gjelder felles utforskning av globale muligheter innen ukonvensjonell gass.

Skifergass

I første omgang kjøper StatoilHydro 32,5 prosent andel i Chesapeakes skifergassområde i Marcellus-formasjonen, noe som gir dem tilgang til 2400 km 2 av det 7300 km 2 store lisensområdet i Appalachene i det nordøstlige USA.

For dette betaler StatoilHydro 1250 millioner dollar i kontantvederlag, og 2125 millioner dollar for framtidig dekning av 75 prosent av bore- og kompletteringskostnadene fra 2009 til 2012.

Les også: De skal lede StatoilHydro– Solid posisjon

Bæringen av brønnkostnadene betales fullt ut under forutsetning av at Chesapeake opprettholder en betydelig borevirksomhet.

– Vi har tatt et strategisk viktig steg gjennom dette samarbeidet med Chesapeake. Vi etablerer en solid plattform for videre utvikling av våre gassverdikjeder og for vekst innen ukonvensjonell gass på verdensbasis. Vi føyer dessuten betydelige ressurser til vår portefølje. Avtalen gir oss en solid posisjon innen en attraktiv og langsiktig ressursbase til konkurransedyktige betingelser, sier konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

Stor økning i ressurser

Avtalen vil etter hvert omfatte mer enn 32.000 lisenser i de amerikanske delstatene Pennsylvania, West Virginia, New York og Ohio.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Chesapeake planlegger i tillegg å kjøpe flere lisenser i landområdene over Marcellus-formasjonen, og StatoilHydro får rett til 32,5 prosents deltakelse i samtlige nye lisenser.

Før nyttår

Transaksjonen forventes å bli fullført innen utgangen av året, og medfører at StatoilHydro har ervervet framtidige utvinnbare ressurser på mellom 2,5 og tre milliarder fat oljeekvivalenter (foe).

Begge selskaper mener at utviklingen av området kan støtte opp under boring av 13.500 til 17.000 horisontale brønner de neste 20 årene, med bruk av opp mot 50 borerigger.

Total utvinning per brønn anslås til 560.000 foe, og kostnaden for hver brønn anslås å bli rundt 3,5 millioner dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.