INDUSTRI

Gigantinvestering avhengig av Enova

Bilde: Mona Sprenger
Trond Gram
18. nov. 2009 - 08:52

– Dette anlegget skal Hafslund eie og drive. Vi vil i praksis kjøpe damp fra Hafslunds anlegg, som er plassert på vårt område. I tillegg har vi egne anlegg for energigjenvinning som vi benytter til energi i dag, sier Tone Horvei Bredal til Teknisk Ukeblad.

Hafslund har selv et varmeenergibehov på 1000 GWh. Anlegget som Hafslund skal bygge vil få kapasitet til å levere totalt 480 GWh. Dette skal leveres som topplast til Borregaards fabrikk, Glomma Papp og til fjernvarmeanlegget i Sarpsborg.

Erstatter oljefyring

– Det er den siste lille topplasten, som man har behov for i ulike sesonger og når vi produserer ulike produkter som vi nå har funnet en løsning på, sier Horvei Bredal og legger til at anlegget vil erstatte bruk av tungolje med fornybare og miljøvennlige kilder – i all hovedsak bark og flis fra prosessene til Borregaard.

Ifølge administrerende direktør Pål Mikkelsen i Hafslund Miljøenergi er selskapet avhengig av å få rammebetingelser på plass for at prosjektet skal realiseres.

– Støtten er helt avgjørende. Den er utløsende. Siste nytt fra Enova er at den skal behandles i styret i desember, men det har vært utsatt et par ganger. Vi håper den kommer til behandling da, sier han til Teknisk Ukeblad.

Stor investering

Samtidig er selskapet avhengig av at andre rammebetingelser er på plass, som tilgang til flis til en riktig pris. Investeringen på 600 millioner kroner er avhengig av en støtte på rundt 30 prosent for at selskapet skal sette i gang.

– Dette er en stor investering og et stort anlegg. Vi bygger et for avfallsbrenning hos Borregaard nå på 230 GWh, og et i Fredrikstad på 175 GWh. Men dette er et flisbasert anlegg. Vi kan ikke brenne avfall i det, for å si det sånn, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.