Gigantfunnet har fått nytt navn

Gigantfunnet har fått nytt navn
FÅR SVERDRUP: Olje- og energiminister Ola Borten Moe har fått viljen sin. Bilde: Maiken Ree

Sandefjord: Gigantfunnet i Nordsjøen skal hete Johan Sverdrup. Oljedirektoratet har gitt opp kampen om navnsetting av oljefelt.

Oljedirektoratet (OD), som tidligere har hatt ansvaret for navnsetting av petroleumsfelt, har lite sans for at politikerne skal overta ansvaret for navnsetting av petroleumsfeltene.

Les også: Ny navneliste til ingen nytte

OD-kritikk

I fjor var det Skrugard i Barentshavet Ola Borten Moe ønsket å kalle Sverdrup, men han klarte ikke å motstå fristelsen for å heller gi navnet til giganten Aldous/Avaldsnes i Nordsjøen.

Oljedirektør Bente Nyland har kritisert olje- og energiministerens forslag om å omdøpe Skrugard-feltet til Sverdrup. OD fikk i sommer Språkrådet til å foreta en språkfaglig vurdering av bruk av personnavn i navnsettingen av oljefelt.

Og konklusjonen var klar:

– Språkrådet ønsker å fraråde å innføre memorialnavn som en ny navngivingskategori for oljefeltnavn. En viktig grunn til dette er at det er vanskelig å avgjøre hvem som har gjort seg fortjent til en slik oppkalling. Ofte vil bakgrunnen for oppkallinga være politisk motivert, noe vi mener er uheldig for denne navnetypen, skrev seniorrådgiver Marit Hovdenak til OD.

Les også: Språkrådet fraråder heltenavn på oljefelt

– Med glede

Oljedirektøren vil ikke kommentere at Aldous/Avaldsnes nå har blitt døpt til Johan Sverdrup.

– Hvis ministeren har lyst til å gi navn til alle nye felt, skal han få gjøre det. Med glede, understreker hun.

Borten Moe understreker at det er Olje- og energidepartementet som har det siste ordet i denne saken.

– Nå er det punktum. Feltet skal hete Johan Sverdrup.

Les også: Gir ikke opp Sverdrup

Signaleffekt

Han mener det er et godt navn.

– Det norske petroleumseventyret tilhører hele det norske folk. Det er derfor viktig at navn på større selvstendige utbygginger har en signaleffekt utover sokkelen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Borten Moe sier navnevalget bør speile viktigheten av prosjektet og virksomheten. Johan Sverdrup var leder i den politiske bevegelsen som drev fram innføringen av parlamentarismen i Norge og står som et viktig symbol for framveksten av det folkestyrte Norge.

– På samme vis som Johan Sverdrup betydde mye for formingen av det moderne Norge, håper jeg det nye feltet vil bidra vesentlig til utviklingen av det norske demokratiet og vårt samfunn i fremtiden.

50 år til Borten Moe-feltet

Når Borten Moe får spørsmål om andre aktuelle feltnavn blir han ordknapp.

-Når kommer Borten Moe-feltet?

-Det blir ikke før om 50 eller 100 år, svarer Moe.

-Kan man ikke være levende for å få felt kalt opp etter seg?

-Nei, det er en del av kriteriene.

Les også:

Oppretter ekspertgruppe for navnepolitikk

Vil ikke ha ny navnepolitikk på sokkelen

Les mer om: