NETTARKIV

Gigantene går sammen

Finn Halvorsen
27. feb. 2002 - 12:55

Mobiltelefonbransjen har vært gjennom et tøft teleår. Gigantutgifter i forbindelse med neste generasjon mobiltelefonsystemer tynger hele verdikjeden, både utstyrsleverandører, operatører og leverandører av innholdstjenester. Overalt gjelder det samme: Kostnadene må ned og volumene opp.

En vei å gå for å oppnå dette, er samarbeid mellom aktørene og flere åpne standarder. Den nylig avsluttede 3GSM World Congress i Cannes ga en rekke eksempler på at denne veien nå velges av de fleste, både store og små.

Vekker oppsikt

Størst oppsikt vekker avtalen mellom Microsoft, verdens største på programvare, og Intel, verdens største komponentprodusent. De to gigantene går sammen om en mal for tredjepartsleverandører som vil lage sine egne mobiltelefoner. Målet er å gjøre det samme i mobilmarkedet som PC-bransjen har gjort i en årrekke, nemlig masseproduksjon av mobiltelefoner også hos mindre aktører i markedet basert på Microsoft- og Intel-teknologi.

Avtalen representerer et direkte angrep på de store i bransjen med Nokia i spissen. Nokia har i dag rundt 40 prosent av mobiltelefonsalget på verdensbasis. Nokias administrerende direktør Jorma Ollila tar foreløpig utfordringen forholdsvis med ro og sier at mobiltelefonproduksjon er langt mer komplisert enn å sette sammen PC-er. Dessuten må mobiltelefonprodusenten, i tillegg til å beherske kompleksiteten i selve telefonen, også forstå radionettverket og programvaren som knytter det hele sammen.

Et helt annet poeng er at mobilverdenen er langt mindre avhengig av Microsoft enn PC-verdenen. En rekke produsenter benytter allerede Java programvare fra Sun Systems i sine mobiltelefoner. Motorola lanserte eksempelvis hele seks nye modeller i forrige uke, alle Java-baserte.

Billigere basestasjoner

Men Nokia er på ingen måte fremmed for samarbeid og åpne løsninger. Selv med sin sterke posisjon ser de dette som den riktige vei å gå. I Cannes fokuserte de samarbeid om infrastrukturutstyr. De lanserte blant annet et initiativ for felles standard for basestasjoner i neste generasjon IP-baserte mobilnett.

Nokia vil også tilby andre nettelementer til alternative infrastrukturleverandører. De har opprettet en egen enhet, Nokia Technology Modules, til å ta seg av denne virksomheten.

MMS-initiativ

MMS (Multimedia Messaging Service) ventes å skyte fart når neste UMTS-nett og -mobiltelefoner kommer på markedet. Her har også en rekke ledende selskaper gått sammen for å sikre interoperabilitet. CMG Wireless Data Solutions, Comverse, Ericsson, Nokia, Siemens og Sony Ericsson kunngjorde i Cannes etablering av MMS Interoperability Group.

Les mer om: