NYHETER_BYGG

Gigantdam i Mosambik

24. apr. 2001 - 07:10

Nyhetsbyrået Xinhua melder at prosjektet Mepanda Uncua i den vestlige provinsen Tete er budsjettert til snaut tolv milliarder kroner. Kraftverket skal få en kapasitet på hele 1200 megawatt (MW), og det nye vannmagasinet vil dekke et areal på 100 kvadratkilometer.

En miljøstudie i regi av det statlige vannressursdepartementet konkuderer med at kun små skogarealer, og nesten intet jordbruksland vil bli berørt av neddemmingen.

Rapporten tar imidlertid for seg at rundt 1000 mennesker må flytte på grunn av dammen. Migrerende (vandrende) fiskestammer vil også bli berørt. Myndighetene lover å utrede tiltak innen februar 2002.

– Dette er et langsiktig prosjekt. Hvis vi gjennomfører det, blir det neppe ferdig før 2010, sier prosjektleder Julio Pondeca i det statlige organet UTIP til Xinhua.

Han er likevel sikker på at prosjektet vil bli gjennomført, på grunn av den økende etterspørselen etter elektrisk kraft i regionen og planlagte industriprosjekter i Mosambik.

Mosambik er et av landene i Afrika med størst vannkraftpotensial. Overfor Mepanda Uncua i Zambezi-elva ligger dammen og kraftverket Cahora Bassa på hele 2075 MW, et av verdens største vannkraftverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.