NETTARKIV

Gifttog løp løpsk

Nordvest i den amerikanske præriestaten Ohio parkerte en lokfører et 47 vogner langt godstog for å ta seg en pause. Om bremsene var på, skal en uhellkommisjon nå undersøke. Av en eller annen grunn ga det dieselelektrisk drevne toget gass og dro av gårde.

I to av vognene var det i følge en melding fra lokalpolitiet i byen Kenton, mange titusen liter av et giftig og etsende stoff kalt karboksylsyre. Jernbanelinjen var brukbart rett slik at toget, som gikk fortere og fortere og til slutt kjørte i 70 km/t, ikke sporet av før man rakk å stanse det. Hadde toget rast for full fart gjennom en småby og sporet av på lokalstasjonen eller i en kurve, kunne en giftkatastrofe fort ha inntruffet.

Hvordan bremser man et løpsk tog? Man kjører et kraftig lokomotiv opp i baken på det, kobler seg til ved hjelp av fjernkoblingen alle moderne tog har, og setter på bremsene for fullt.

Etter hvert kom toget ned i håndterbar fart og like før Kenton klarte jernbanemannen Jon Hosfeld å hoppe om bord på toget, ta seg fram til lokomotivet og slå av motoren. Han forteller til CNN at toget nok var nede i 15-20 km/t da han hoppet ned på det fra en jernbanebru.

Hosfeld er dages helt i USA, samtidig som alle spør seg: Hvordan kan et tog dra av gårde av seg selv? Det skal ikke kunne skje. Det er ikke bare i NSB at det skjer mye rart.

Les mer om: