ENERGI

Giftig tetningsstoff forbys

20. sep. 2001 - 10:01

Etter tunnelskandalene ble produsenten og den svenske distributøren av tetningsmiddelet Rocha Gil ilagt store bøter for manglende informasjon om middelets akrylamidinnhold.

Heller ikke gamle avløpsrør kan tettes med akrylamid hvis forbudet blir vedatt. Lovforslaget er nå ute på høring, og skal diskuteres under et EU-møte i Brussel den 01.-02. oktober i år.

Norsk forbud i 1999

SFT ønsker EU-forbudet velkomment:–EU har gjort en grundig risikovurdering. Det er bra at de er kommet til samme konklusjon som vi gjorde i 1999, sier avdelingsdirektør Anne Mari Opheim ved Statens forurensningstilsyn (SFT).

Miljøverndepartementet i Norge fastsatte den 23. desember 1999 en forskrift som gjaldt forbud mot bruk av akrylamidbaserte injeksjonsmidler til tetting av vannlekkasjer i forbindelse med anleggsirksomhet. Forbudet gjelder ikke polyakrylatprodukter som inneholder mindre enn 1% akrylamid.

Den norske forskriften gir åpning for at tillatelser til begrenset bruk kan gis i særlige tilfeller. Ingen slike tillatelser er gitt siden forbudet ble innført, ifølge Opheim.

Stoppet produksjonen

Produsenten av Rocha Gil trakk tilbake produktet etter miljøskandalene i Sverige og Norge. Den norske distributøren som leverte stoffet som ble brukt i Romeriksporten har helt sluttet med tetningsmidler til slike formål.

Akrylamid er klassifisert av EU som kreftframkallende. Giften kan også gi forplantningsskader, er hudirriterende, kan forårsake anoreksi, søvnproblemer, balanseproblemer, nedsatt følelse i hender og føtter og muskelsvakhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.