SAMFERDSEL

Giant ligger på vent

24. sep. 2001 - 13:35

Løftefartøyet Giant 4 forlot Kirkenes fredag, og skulle etter planen ha ankret opp over Kursk i helga. Arbeidet med å gjøre klart for innfesting av løftekablene pågår imidlertid fortsatt, og Giant 4 ligger derfor på vent 25 nautiske mil fra den havarerte ubåtens posisjon.

Rengjør hullene

Dykkerne har nå montert alle "traktene" som skal lede løftekablene i rett posisjon i de 26 hullene i ubåtens trykkskrog. Det som nå gjenstår er rengjøring inne i hullene, slik at man er sikker på at kloa som slår ut og tar tak inne i skroget, får et godt og riktig feste.

– Denne jobben vil ta minst to til tre dager, og deretter ankrer Giant 4 opp over Kursk. Ankrene er allerede lagt ut, slik at det for mannskapet bare er å hekte på fortøyningene, og dra seg i posisjon, sier pressetalsmann for DNSD, Einar Skorgen til tekblad.no.

Selve tilknytningen av løftekabler vil ifølge Skorgen ta ett døgn.

– Slik at vi kan være klare til å løfte mot slutten av uka, sier Skorgen.

Nitid overvåking

Datastyring og nitid overvåkning skal sørge for at løftet gjennomføres uten at belastningen på hvert enkelt løftehull blir for stor.

Giant 4 vil dra Kursk helt oppunder seg før slepet inn til tørrdokk i byen Roslyakovo starter. Avstanden mellom løftefartøyet og ubåten vil være så tett at det er tatt ut et hull i Giant 4 for å gjøre plass til ubåtens tårn.

Vel framme i havn blir både den 24.000 tonn tunge Giant 4 og den 18.000 tonn tunge Kursk satt i tørrdokk, ifølge Smit/Mammoets internettside.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.