DATATELE

– Gi oss penger, så bygger vi

Tone Strøm-Gundersen
14. sep. 2007 - 15:54

Vi har pengene, men vi vil vite hvordan vi kan få full dekning. Og når jeg sier full dekning, så mener jeg full, sa kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp), da hun onsdag i forrige uke hadde besøk av teleselskapene på sitt kontor. Sp-lederen ville gjerne forsikre seg og sine velgere om at det ikke skal bli noe digitalt klasseskille mellom sentrum og periferi. Haga vil ha digital allemannsrett ytterst på hver øy og innerst i hver dal.

– Kan dere hjelpe meg med det?, spurte hun teleselskapene.

Hjelper gjerne

– Får vi penger, så bygger vi. Uten statlige midler er det ikke like god butikk å bygge ut alle steder i Norge. Konkurransen mellom Telenor og NetCom tvinger frem utbygging mange steder, men ikke alle steder, sa NetCom-sjef August Baumann.

Telenor presenterte grovanslag for hvordan de ville bruke en milliard: Utbygging ved 200 tettsteder, det vil si områder med minst 25 hus, 2000 kilometer riksvei og tunneler ville koste rundt 895 millioner kroner.

– En milliard vil gi mobildekning til 0.2 prosent av befolkningen. Markedet gjør en god del av jobben i Norge, men det kreves nok tiltak for å nå alle, sa dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Flere hjelpere

Til stede på møtet var også representanter for Network Norway og Nordisk Mobiltelefon Norway AS (NMT). Matthias Peter i NMT selskap gjentok sin kritikk av staten som han mener satser for ensidig på en teknologi. NMT hevder at de for 500 millioner kroner kan sørge for full dekning gjennom sitt mobile bredbåndstilbud ICE, men ikke med GSM eller UMTS.

Network Norway foreslår at staten gir støtte til en operatør etter anbudsprinsippet og sørger for statlige tilskudd til den operatøren. Direktør Geir Løvnes la ikke skjul på at det selskapet burde være hans eget, men fikk laber støtte fra Telenor og NetCom for sitt forslag. Kommunal- og regionalministeren ber nå selskapene levere skriftlige løsninger til departementet, som skal danne utgangspunkt for den videre oppfølgingen av målet om full dekning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.