ENERGI

Geovarme sparer energi

Tor Romsaas, ABB Building SystemsTor Romsaas, ABB Building SystemsTor Romsaas, ABB Building Systems
20. feb. 2003 - 12:45

Utbyggeren venter vesentlige energibesparelser på både oppvarming og kjøling

Energisentralen skal produsere energi for å dekke behovet til en bygningsmasse på hele 200.000 m 2. Prosjektet omfatter samlokalisering av handelshøyskolen BI i Oslo og Bærum, et forretningsbygg, rundt 420 boligenheter, forretninger samt et hotell- og konferansesenter. I forhold til direkte oppvarming med olje, gass eller elektrisitet, reduserer sentralen det årlige energiforbruket med 60-70 prosent. Denne høye energieffekten vil kunne produseres med betydelig reduksjon av miljøskadelige utslipp.

Det unike i prosjektet er lagring av energi i 180 brønner som er boret ned til en dybde på 200 meter. De nærmest gjennomhuller en fjellblokk på 1.800.000 m 3 som ligger sentralt på bygningsområdet. I hver brønn legges et plastrør som går i sløyfer med to brønner i serie, og således danner et lukket system. Når det er behov for kjøling om sommeren, vil man pumpe overskuddsvarmen som holder en temperatur på 25 - 40 grader, ned i brønnene. På vinterstid, med behov for oppvarming, vil man kunne utnytte denne lagrede varmen.

Vannbåren energi

I dette prosjekter vil det altså bli benyttet vannbåren varme og kjøling som distribueres fra energisentralen til bygningsmassen. Som privat utbygger er Avantor med energisentralen i Nydalen den første til å distribuere både varme og kjøling i et kombinert anlegg. Ved å produsere begge deler vil man kunne utnytte energisentralen maksimalt. Alt avhengig av års- og døgnvariasjoner. Spesielt god driftsøkonomi vil kjølingen representere. Varmebehovet til ventilasjon, oppvarming, varmtvann og snøsmelting vil i stor grad benytte energi fra varmepumper.

Lønnsom investering

Energisentralen vil avgi en effekt på 9,5 MW varme og 7 MW kjøling. Sentralen vil da dekke rundt 80 prosent av energibehovet med varmepumper og er en langt mer lønnsom løsning i forhold til elvarme. Valget var derfor ikke vanskelig.

Selv om energisentralen hadde en merkostnad på rundt 18 mill. kroner, så er forrentningen god, og beregnet nedbetalingstid på den ekstra kostnaden så lav som 2-2,5 år. Dette etter støtte fra staten gjennom Enova og Oslo kommunes enøkfond på 11 mill. kr.

Optimale løsninger

Både ABB og Avantor har felles mål og ønske om å utvikle totale energisparende og miljøvennlige løsninger. Med forventet høy pris på elektrisk kraft, vil løsningen som energisentralen representerer være i tråd med målet. ABBs oppgave i denne sammenheng var å komme frem til systemer og produkter for varme og kjøling som i kombinasjon var mest effektive. Resultatet av prosjektet og utbyggingen blir nå at bare en mindre del av behovet for oppvarming vil bli levert fra ordinære olje- og elektrokjeler.

Energisentralen er på flere måter et pionerprosjekt som gir spennende arbeidsoppgaver for alle involverte. Det er utfordrende og kunne få utnyttet felles solid ingeniørkompetanse til noe som blir unikt i norsk og internasjonal sammenheng. 8

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.