IKT

Geo-portal på nett

Odd R. Valmot
6. feb. 2004 - 09:51

Selv om portalen ennå er i prototypstadium, ligger det allerede mye geo-informasjon her, fra tradisjonelle kart ned til 1:5000 til temainformasjon som kan knyttes til slike basiskart som lag.

Foreløpig er det ikke mange av disse, men vernområder og forurenset grunn er blant de som finnes i prototypen

- GeoNorge skal være en nasjonal plattform som både skal betjene publikum og næringsliv på den ene siden, og alle dem som produserer slik geografisk informasjon, sier prosjektleder Roy Mellum i Statens Kartverk.

- Nå er vi ferdig med mye av rammeverket og vi oppfordrer alle geoaktørene i Norge til å legge inn slik informasjon. Vi tror portalen vil være en stor forenkling for kommuner og offentlige etater som nå slipper å drive egenutvikling for å betjene sine brukere, sierhan.

Norge er tidlig ute med en slik nasjonal geoportal.

- Det er ikke lenger siden i fjor sommer at USA, som var først ute med en slik portal, åpnet sin, sier Jack Dangermond. Han er president og gründer i ESRI, det ledende geo-programvareselskapet i verden, og var til stede på åpningen av portalen som fant sted på ESRIs årlige norske brukerkonferanse i Oslo.

Direkte adgang

Den samlede mengde geoinformasjon i Norge er formidabel og målet med portalen er å gjøre det lett å finne frem. Svært mye vil bli direkte tilgjengelig på nettet, men brukerne skal også vite hvor du får tak i data som ikke er tilgjengelig over nettet.

-GeoNorge er basert på internasjonalt aksepterte og åpne standarder slik at alle kan bruke den. Mange norske kommuner er allerede i gang med sine egne lokale portaler baserte på proprietære standarder. Vi tror den nasjonale portalen kommer til å bidra til å fremme en nasjonal standardisering. Vi har jobbet i svært mange år med en god nasjonal geografiske infrastruktur og dette vil være selve limet i arbeidet fremover, sier Mellum.

Det er kanskje overraskende for mange at så mye kartinformasjon er gratis tilgjengelig, men en del informasjon skal det betales for. Det er Norsk Eiendomsinformasjon som forvalter denne informasjonen i dag og den vil bli tilgjengelig på nettstedet i fremtiden via en eller annen form for betalingsløsning.

Web Services

I stedet for at all kartinformasjon ligger i en database, knytter GeoNorge sammen ulike databaser med geografisk informasjon gjennom web services. Det gjør at du kan klikke på temainformasjon og så henter portalen informasjonen der den finnes og presenterer den sømløst i kartet. Den moderne programvaren gjør at de ulike serverne samarbeider om å gi deg den informasjonen du trenger.

Vi du se nærmere på kartene i portalen kan du gå direkte inn på adressen: http://159.162.103.30/gos/

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.