OLJE OG GASS

Genial oppfinnelse hindrer offshoreulykker

Truls Tunmo
29. sep. 2006 - 10:17
Vis mer

STEM PÅ DIN KANDIDAT!

Med den smarte oppfinnelsen av den automatiske slangetilkoblingen mellom fartøy og oljeinstallasjon er teknologibedriften Odim nominert til Årets ingeniørbragd 2006.

ABCS er en forbindelse mellom båt og rigg. I dag foregår denne forbindelsen ved at en slangeende sendes ned fra riggen via en heisekran til båten, der den tas i mot og sikres manuelt av to personer. Etter at den er sikret og enden av slangen ligger om bord, blir den koblet opp mot rørsystemet på båten.

Kutter farlig jobb

Det er nettopp denne operasjonen som er risikabel.

Den tunge slangeenden som heises ned fra riggen har forårsaket flere alvorlige ulykker, sier segmentleder offshore supply i Odim, Jon Olav Kopperstad.

Med den automatiske slangetilkoblingen unngås dette med en genial oppfinnelse.



Lokaliserer rett stasjon

– På det nye systemet er slangeenden festet til en kule som går inn i en kurv på båten. Kurven er på forhånd automatisk lokalisert opp mot rett stasjon i forhold til det mediet som skal mottas, for eksempel olje, vann, mudd, osv., sier Kopperstad.

Gjennom kurven blir kula automatisk låst i en innhalervinsj. Denne vinsjen brukes for å dra slangeenden inn mot et tilkoblingspunkt. Slangetilkoblingen består av nyutviklede koblinger designet for fjerntilkobling og fjernutløsing.

– Før endelig kobling blir utløst, vil styringssystemet bekrefte eller verifisere at rett slangeende er på vei inn mot rett koblingspunkt, sier Kopperstad.





Hydro inviterte

I 2003 inviterte Norsk Hydro offshoreleverandører til å komme med forslag til hvordan denne operasjonen kunne utføres fjernstyrt. Til slutt endte valget på Odims systemløsning.

– Odim har i dag fått kontrakt om leveranse av dette utstyret til fartøy som skal jobbe for Norsk Hydro, sier Kopperstad, og forteller at sikkerhet er den ledende drivkraften bak prosjektet.

– Hensynet til miljøet er også viktig. Det er betydelig redusert risiko for utslipp av medier med det nye systemet. Dessuten kan det opereres under dårligere vær enn tidligere, og kan raskere frigjøres fra båt i forbindelse med en nødsituasjon.

ABCS er testet to ganger i Nordsjøen og to ganger på Mongstad. Odim er alene om det nye systemet.

– Alt fungerer som tiltenkt og planlagt, sier Jon Olav Kopperstad.



Viktig bidrag

– Vi valgte ABCS på grunn av sikkerhet og for å kunne fjernstyre tilkobling og frakobling av slanger mellom rigg og fartøy. Oppfinnelsen er et veldig viktig bidrag for å øke sikkerheten til mannskapet på supplybåter. ABCS er en praktisk, sikker og fornuftig måte å håndtere slanger på, sier prosjektleder Hans B. Lie i Sikker lasthåndtering i Norsk Hydro.

STEM PÅ DIN KANDIDAT!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.