MARITIM

General Oceans kjøper enda et undervannssensor-selskap 

Det nye oppkjøpet er en viktig brikke, ifølge gründer Atle Lohrmann.

Norteks sensorer var grunnlaget da General Oceans ble startet. Her hentes en strømmåler opp fra havet utenfor Antarktis.
Norteks sensorer var grunnlaget da General Oceans ble startet. Her hentes en strømmåler opp fra havet utenfor Antarktis. Foto: Rokas Kubilius/Nortek
Arne FenstadArne FenstadJournalist
23. aug. 2023 - 10:55

Lohrmanns selskap kjøper Klein Marine Systems for 11,5 millioner dollar fra det amerikanske selskapet Mind Technology, heter det i en børsmelding.

Klein er en leverandør av side-scan sonarer som brukes på ubemannede undervannsfarkoster til å kartlegge under vann.

I fjor skrev TU om General Oceans planer om å kjøpe opp flere selskaper for å utvikle neste generasjons ubemannede undervannsfarkoster. De startet med Nortek som base. Nortek produserer ulike varianter av Doppler Velocity Log (DVL), en lydbølgesensor som blant annet brukes på ubemannede undervannsfarkoster til å navigere.

Senere overtok de undervannsfarkostprodusenten Strategic Robotics Systems (SRS), manipulatorarmprodusenten Reach Robotics og sonarprodusenten Tritech. 

Det siste oppkjøpet inkluderer også en avtale om at General Oceans kan bruke en programvaren Spectral AI på lisens fra Mind Technology.

– Vanligvis bruker man bilder for å trene maskinlæring, men det spesielle med denne programvaren er at den bruker rådataene fra side-skanneren. Da får man et veldig kraftig verktøy, sier Lohrmann til TU.

Teknologien er spesielt aktuell for forsvarsindustrien, blant annet for å finne miner under vann, men skal også kunne brukes i havvindindustrien, oppdrett, olje og gass og forskning. 

General Oceans-konsernet hadde en betydelig omsetningsvekst fra 363 millioner kroner i 2021 til 640 millioner kroner i 2022, hovedsakelig på grunn av at flere av datterselskapene bidro hele året i 2022 og ikke i 2021. Lohrmann sier at han forventer å passere 800 millioner kroner omsetning i 2023 og én milliard i 2024.

– Det siste oppkjøpet var ikke den siste brikken i puslespillet, men viktig for helheten, sier Lohrmann.

1X utvikler blant annet menneskelige roboter som kan påta seg huslige oppgaver.
Les også

Norsk tek-selskap får over 1 milliard til hjemmehjelp-robot

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.