Ingeniør Mark Hood inspiserer en del som fører til at til at General Motors må kalle tilbake over halvannen million biler. (Bilde: Reuters/NTB scanpix)

GENERAL MOTORS

General Motors tilbakekaller millioner av biler

Problem med styringen.

Dermed har selskapet måttet tilbakekalle over 6 millioner biler siden nyttår.

Den siste kunngjøringen gjelder amerikanskproduserte Chevrolet, Saturn og Pontiac som er bygd mellom 2004 og 2010, hvorav de fleste er i USA.

Mister kraften

GM sier at i noen biler kan førerne oppleve å miste kraften i servostyringen. Det vil fortsatt være mulig å styre bilen, men det blir tyngre, noe som øker faren for ulykker.

Tidligere i år er millioner av biler blitt tilbakekalt på grunn av defekte tenningslåser. Feilen gjør at tenningen uten varsel kan slås av mens bilen kjører, noe som i sin tur kan føre til svikt i hele det elektriske anlegget.

GM sier de kjenner til minst 30 ulykker der airbagen derfor ikke løste seg ut, noe som førte til at 13 mennesker mistet livet.

Høring i Kongressen

Den massive tilbakekallingen har utviklet seg til en større skandale for USAs største bilprodusent, og GMs konsernsjef Mary Barra er innkalt for å forklare seg i en høring i Kongressen tirsdag.

Høringen blir den første utfordringen for bilgiganten. Senere kommer etterforskning som justisdepartementet planlegger å sette i gang, og søksmål fra folk som er skadd i ulykkene og pårørende til dem som mistet livet.

Barra sier hun fortsatt ikke forstår hvorfor det tok GM mange år å reagere på meldingene om de defekte tenningslåsene, og hvorfor det i sin tid ble foretatt endringer i produksjonen av låsene som ikke var i overensstemmelse med GMs standard.

Les også:

Denne elbilen har fått dobbel rekkevidde

Tesla bygger gigantfabrikk for litiumionebatterier

Derfor er diesel billigere enn bensin