INDUSTRI

General Motors kan få bot på over 9 milliarder kroner

Solgte biler med defekt tenningslås.

Over 100 mennesker har mistet livet i bilulykker som følge av en defekt tenningslås i biler produsert av General Motors, har amerikanske etterforskere slått fast.
Over 100 mennesker har mistet livet i bilulykker som følge av en defekt tenningslås i biler produsert av General Motors, har amerikanske etterforskere slått fast. Bilde: Reuters/NTB Scanpix
NTB NTB NTB
23. mai 2015 - 07:43

Den amerikanske bilprodusenten General Motors må trolig betale en bot på minst 9 milliarder kroner for å ha solgt biler med defekt tenningslås.

GM har tidligere betale store beløp til de etterlatte etter en rekke bilister som har omkommet i ulykker som følge av feilen, som blant annet fikk kollisjonsputer til å svikte.

Les også: Bli med inn i denne helt unike Tesla-en

For sen reaksjon

Nå må bilprodusenten også betale en milliardbot til amerikanske myndigheter for ikke å ha varslet og utbedret feilen tidligere, til tross for at både bileiere og bilforhandlere hadde klaget i årevis.

Ifølge The New York Times har etterforskerne slått fast at feilen har forårsaket minst 104 dødsfall i bilulykker, og GM forhandler nå med det amerikanske justisdepartementet om et forlik.

Forliket vil trolig ende med en rekordbot som blir enda høyere enn de drøyt 9 milliarder kronene Toyota måtte ut med i en tilsvarende sak.

Les også: Nå blir det strengere utslippskrav for dieselbiler

Kan bli straffet

Flere ansatte i GM risikerer også straffeforfølgelse for å ha holdt tilbake informasjon som kunne ha reddet liv.

Bilgiganten har mottatt over 4.000 krav, blant dem nærmere 500 knyttet til dødsulykker, men hevder at det mangler beviser for årsakssammenheng i mange av sakene.

Les også: Denne Golfen har rallymotor og to elmotorer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.