ARBEIDSLIV

Gendop er neste

Implantasjon av EPO-produserende gener eller manipulasjon av muskelceller gir økt muskelmasse og -styrke. Dopingjegerne har nye metodeutfordringer i vente.

- Jeg tror gendoping ligger et stykke frem i tiden, sier professor Egil Haug, sjef for Hormonlaboratoriet. - Genmanipulering vil være vanskeligere å oppdage, men det lar seg nok spore, avhengig av hva slags prøver vi får lov til å ta.

Men gendoping er trolig ikke den eneste utfordringen dopingjegerne vil møte fremover, mener Venke Skibeli, leder av EPO-gruppa ved Dopingseksjonen: - Vi vet det forskes på å hekte lange polymerkjeder til proteinet for å øke halveringstiden. Såkalt pegylering er en mulig teknikk. Dette kan endre proteinets kjemiske egenskaper, og kanskje kreve nye testmetoder, sier Skibeli.

En annen mulighet er introduksjon av nye forbindelser som kan erstatte hemoglobin som transportør for oksygen. - Dette er fremmedlegemer som det trolig vil være lett å oppdage i en dopingkontroll, sier Egil Haug.

Dopingjegerne har nå tester for å avsløre misbruk av EPO/Nesp og anabole steroider, selv om noe metodearbeid fortsatt gjenstår. Egil Haug mener imidlertid det er sannsynlig at idrettsutøvere og deres hjelpeapparatet omgår testene ved å injisere blodfortynnere, som reduserer hemoglobinkonsentrasjonen.

- Når vi hører om nye preparater på markedet, prøver vi å skaffe dem og teste dem med de metodene vi har. Men vi har ikke ressurser til å teste på bakgrunn av vage rykter, sier Skibeli.

Redigert/korrigert 07.03.02
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.