GE vil varsle alarmer før de oppstår

Selskapet er godt i gang med Profice Mobile.

Dr. Bernard E. Cubizolles i GE Intelligent Platforms frister med smartere alarmformidling, spesielt for mobile operatører.
Dr. Bernard E. Cubizolles i GE Intelligent Platforms frister med smartere alarmformidling, spesielt for mobile operatører.
4. des. 2013 - 09:33

Det er en løsning for rolle- og lokasjonsbasert distribusjon av produksjonsdata, alarmer, trender og nøkkeltall til smarttelefoner og nettbrett.

Les også: GE slipper kontrolleren som kjører i temperaturvindue på 100 grader celsius

Oppsøkende virksomhet

Dr. Bernard E. Cubizolles, leder for forretningsutvikling hos GE Intelligent Platforms, forteller til Automatisering at den relevante informasjonen om et anlegg eller anleggsdel selv finner frem til deg, avhengig av hvor du befinner deg og hvilke oppgaver du har.

- En person utenfor kontrollrommet mottar kun alarmer i sitt nærområde og dersom den er relevant for vedkommendes funksjon, forklarer han.

Doktoren forteller at segregeringen kan være på ulike disipliner som instrumentering, elektrisk og mekanisk, eller drift og vedlikehold.

- Hundrevis av parametre fra et smartinstrument eller en tavle kan rutes direkte til nærmeste ekspert, mens personene i kontrollrommet kun får alarmer som er relevante for dem, sier Cubizolles.

Les også: Invensys aksjonærer har godkjent kjøp av Schneider Electric

Strammer inn nedslagsfeltet

Mobilitetsløsningen er et supplement til konvensjonelle kontrollromsløsninger. I dag tilbyr selskapet en geografisk oppløsning på 50 meter. Doktoren forteller at GE arbeider med å krympe størrelsen, slik at løsningen kan differensiere på individuelle maskiner eller utstyr i nærheten av hverandre.

Profice Mobile er tilgjengelig uansett om du kjører mobilt utstyr på operativsystemene Apple iOS eller Android. Løsningen blir blant annet matet fra selskapets Scada-systemer (iFix og Cimplicity), historikkdatabase og andre industrielle IT-moduler i software-kurven. Cubizolles kaller den komplette paletten sanntids smartdrift, eller Realtime Operational Intelligence (RTOI).

Les også: Siemens har marinesertifiserte Comfort-panelene

Helelektronisk informasjonsvelde

Doktoren mener det er nødt til å være sanntidsbasert, og peker på at transaksjonsbaserte forretningssystemer ikke henger med i svingene. Ved å velge relevante produkter fra selskapets sanntidsmoduler mener Cubizolles at operatørene kan bli inntil 20 prosent mer effektive. Det kan inkludere nytt elektronisk notatverktøy (Proficy Notes) og elektronisk arbeidsflyt som er døpt Proficy Workflow.

- Vi går mot papirløs produksjon, sier han.

Doktoren mener en viktig del av resepten er at det blir mindre alarmstøy i kontrollrommet. Ifølge selskapets analyser er rundt 75 prosent av alarmene støy.

- En alarm er noe som skal gi aksjon. Dersom hendelsen kun inneholder informasjon skal den ikke flagges som alarm, sier Cubizolles.

Les også: Valemon-plattformen blir ubemannet konge

Roten til det gode

Han mener avansert alarmhåndterning som kan finne de få kritiske problemene er gull verdt. Det vil være som å finne den berømte nåla i høystakken. GE jobber med en multivariabel software-løsning som modellerer forhold i anlegget.

- Plugg-inn-modulen i Proficy Mobile finner sammenhenger som ikke er opplagte, forklarer doktoren.

Den kommende løsningen skal kunne identifisere en utvikling som kan resultere i en alarmsituasjon. Ikke nok med det, Cubizolles forteller at modulen også skal angi sannsynlig rotårsak til det kommende problemet. Demonstrasjonen han gjorde under et seminar i regi av den norske distributøren Novotek, tyder på at GE er på sporet av en antialarmgenerator. Selskapet er ikke alene om utvikling av slike løsninger, som både kan forbedre driften og gjøre livet bedre for operatørene.

Les også: Settefiskanleggets alarmer fjernovervåkes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.