ARKIVNYHETER

Gasstette vogner

- Dette blir en ny verden for oss, sier major Morten Bakke fra Forsvarets ABC-skole. (ABC: Atomic, Biological and Chemical Weapons).

Majoren sier at de tekniske og operative fremskrittene ved å ta i bruk slikt utstyr er enorme.

Mye tryggere

- Til nå har vi måttet sende inn soldater til fots med bærbart utstyr. Det å sikre at områder er fri for forurensninger før folk kan rykke inn i dem, har alltid vært en vanskelig og langsom prosess. Med de nye vognene kan vi rekke over store områder på svært kort tid, og mannskapet er trygge mot forurensningene, poengterer majoren.

De tyske Fuchs-vognene (Fuchs = rev) er utstyrt med en rekke sensorer. Mannskapene kan påvise kjemiske stridsmidler i lufta og på bakken, radioaktiv stråling og giftige gasser. De kan finne ut hva slags stoffer som forekommer, hvor store konsentrasjoner det er snakk om, og de kan ta prøver. Deretter kan de sende resultatene trådløst til kommandoplass. Det mest imponerende er vel at dette kan gjøres i 50 kilometer i timen...

Potte tett

- Det er overtrykk i kabinen, så vi er helt beskyttet mot kjemisk forurensning. Radioaktiv stråling kan vi ikke helt beskytte oss mot, men vi er langt tryggere her inne enn ute. I tillegg har vognene en avansert værstasjon som gir informasjon om vindretning, temperatur, vindhastighet, luftfuktighet og lufttrykk, sier prosjektkoordinatoren, kaptein Stian Kjensberg i FLO/ Materielldivisjon.

Forsvaret skal kjøpe inn seks vogner før leieavtalen med Tyskland går ut om fire år. Avtalen har en verdi på om lag 30 millioner kroner, og er blitt betegnet som en genistrek: Forsvaret får øve med vognene og har topptrente mannskaper før utstyret kommer.

-Telemark bataljon har stort behov for dette utstyret. Vognene vil utgjøre en kjemperessurs ute og hjemme. Hadde vi hatt dem tidligere ville de nok vært på plass både i Kosovo og i Irak, påpeker Kjensberg.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.