NETTARKIV

Gassrør til Østlandet

20. feb. 2003 - 09:57

DET LØNNER SEG IKKE å bygge kraftverk i Norge. Det er den samstemte meldingen fra kraftbransjen i Norden. Selv ikke det kraftige prishoppet denne vinteren hjelper på regnestykket. Strømprisen over tid er rett og slett for lav til å få lønnsomhet i kraftinvesteringene.

Unntaket er prosjekter der staten har gått inn med støtte, som vindkraft og bioenergi. Begge deler interessante bidrag til energiforsyningen, men de kan på ingen måte løse energimangelen i Norge.

Fortsetter utviklingen som nå, vil Norge i all fremtid være avhengig av import av elektrisk kraft. Det er skandaløst at landet som har flest energiressurser i eget land ikke greier å dekke sitt eget forbruk. Det burde være omvendt. Med naturens velvillige gaver til landet lengst nord skulle vi være en storeksportør av elektrisk kraft til resten av Europa uansett tørkeår. Isteden importerer vi kullkraft, kjernekraft, oljekraft og gasskraft fra andre land.

Den eneste løsningen som virkelig monner er å bruke naturgassen fra norsk sokkel. Lyse Energi viser hvordan. Rogalandsselskapet investerer like mye i en ny gassrørledning som i en ny kraftledning. Dermed er energiforsyningen i regionen sikret uansett værforhold.

Det er ingen grunn til at ikke Østlandet kan gjøre det samme. Debatten har gått i årtier om gass kan føres til landets mest befolkede område, der industri, næringsliv og folk flest vil kunne bruke den. Et gasskraftverk i Grenlandsregionen vil være mye mer energismart enn dem på Kårstø og Kollsnes. Dersom fjernvarmenettet i Oslo ble videre utbygd, kunne et gasskraftverk også vært plasser i osloregionen.

Alle forslag om gass til Østlandet har strandet fordi de har vært avhengige av at svenskene kjøper gass. På mange måter er dette høna og egget. Ingen vil legge gassrør før kundegrunnlaget er sikret, og ingen starter industri eller energiforsyning basert på gass så lenge det ikke foreligger en rørledning.

For å komme ut av uføret bør staten etablere et eget selskap som bygger og driver gassrøret fra Kårstø. Det vil åpne gassmarkedet på Østlandet og skape grunnlaget for mer bruk av gass i Norge, noe politikerne har ønsket helt siden den første rørledningen ble lagt til Kårstø. Staten bygger veier, jernbane og kraftnett. Gassrør blir neste byggekloss i norsk infrastruktur.

Det er skandaløst at landet som har flest energiressurser ikke greier å dekke eget forbruk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.