INDUSTRI

Gassrør i boks uten staten

STOR BETYDNING: Gassrør til Grenlands-området vil være til stor hjelp for industrien i området.
STOR BETYDNING: Gassrør til Grenlands-området vil være til stor hjelp for industrien i området.
Jannicke Nilsen
26. apr. 2007 - 14:03

Det prosjekterte gassrøret fra Kårstø for uttak av etan og tørrgass i Grenland blir sannsynligvis 100 prosent kommersielt finansiert av private investorer.

Tysk og polsk interesse

Denne gladnyheten kunne olje- og energiminister Odd Einar Enoksen slippe på den årlige gasskonferansen i Bergen onsdag.

Opprinnelig ga syv norske, svenske og danske selskaper signal om at de ville dekke 70 prosent av investeringene, i tillegg til å kjøpe transportkapasitet i røret.

Men Gassco, som i 2005 fikk i oppgave å undersøke interessen i markedet, har nå fått henvendelse fra så mange selskaper at markedet kan dekke 100 prosent av eierskapet. Også tyske Eon Ruhrgas og et polsk energiselskap ønsker å være med i røret.

Tok poenget

Alle de ni selskapene er industrielle aktører med forankring i petrokjemisk virksomhet, gasskraft eller annen aktivitet basert på olje og energi som energibærer.

- Gassrøret vil dekke behovet for sikker forsyning av råstoff og energi til industrien i hele Grenland. Og det vil bety mye for videreutviklingen av industri i området og er dermed viktig for alle som bor i Telemark, sier Terje Aasland, stortingsrepresentant og leder for Telemark Ap.

Ifølge NRK Østafjells var det trolig meningen at næringsminister Dag Terje Andersen skulle informere om finansieringen av gassrøret under sine 1. mai taler i Porsgrunn og Skien.

Flere i Arbeiderpartiet har nå kommet med kraftige reaksjoner på at Enoksen ikke fortalte om sine utspillsplaner i forkant.

Også statsminister Jens Stoltenberg var ukjent med utspillet til Enoksen.

Ligger godt an

Det er nå gode sjanser for at Grenland kan få et gassrør i 2012. Tiden fram til 2009 vil bli brukt på forprosjektering og behandling av myndighetene i Norge, Sverige og Danmark.

Først om to år tas den endelige beslutningen om å investere i gassrøret.

- Jeg er svært fornøyd med at interessen for eierskap og bruk av rørledningen er så stor, og at det ligger an til at gassrøret Skanled nå fullfinansieres kommersielt. Det betyr at det ikke er nødvendig med tiltak fra myndighetenes side nå for å få realisert transportrøret. Gassco har gjort en god jobb og vi følger deres anbefalinger, men vi vil selvsagt følge utviklingen nøye framover, sier Enoksen.

Etan og tørrgass

Gassco har ansvaret for transport av gass fra den norske kontinentalsokkelen til kontinentet, og prosjekterer rørledningen.

Etan og tørrgass skal transporteres til et separasjonsanlegg på Rafnes hvor det kan tas ut etan samt salgsgass for lokal bruk. Etan skal brukes av den lokale petrokjemiske industrien i Grenland og erstatte transporten med skip fra Kårstø til Rafnes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.