OLJE OG GASS

Gassproduksjon på Snøhvit er i gang

Anders J. Steensen
29. mai 2007 - 10:35

2. Pinsedag 2007 blir en viktig milepæl for Snøhvit-anleggene og for norsk olje og gasshistorie.

Da ble havbunnsanleggene overlatt fra prosjektorganisasjonen til driftsorganisasjonen på Snøhvit. Feltet er startet opp for å produsere gass.

– Hele havbunnsanlegget er klargjort fra prosjektet og overlevert driftsorganisasjonen. Vi tar brønnstrømmen inn til landanlegget nå mens vi har fartøy ute på feltet. Dette fartøyet forlater Snøhvit i løpet av få dager, sier Gunnar Myrebøe, ansvarlig for Snøhvit-utbyggingen til havs, i en pressemelding.Første fjernstyrte undervannsanlegg

Det er havbunnsrammene og undervannsbrønnene som er klargjort og klare for produksjon. Disse er levert av Vetco Gray i Stavanger og er det første fjernstyrte undervannsanlegget i drift.

Brønnstrømmen fra feltet presser ut vann som har stått i hovedrøret siden røret var ferdig lagt høsten 2005. Selve vanntømming styres fra kontrollrommet på land og startet 24. mai.

Nå står brønnstrømmen i rør inn til væskefangeren – det første behandlingspunktet i prosessanlegget – fram til dette anlegget startes opp i løpet av sommeren.

Tester med gass

LNG-fabrikken gjennomgår utførlige tester i et ferdigstillelseprogram.

Anlegget har hatt gass tilgjengelig siden begynnelsen av januar, da en skipslast med LNG ankom fra Egypt.

Ved påsketider ble ytterigere en skipslast med gass lastet opp på anlegget, denne gang med LPG, det vil si propan og butan.

En forsiktig oppstart ventes i august, mens full drift og produksjon er ventet klar primo desember, rundt et år etter planlagt oppstart.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.