ENERGI

Gasskraft-ja på Kårstø

GASSTOMT: Nede til venstre på bildet skal gasskraftverket på Kårstø bygges. Mye av grunnarbeidet er allerede gjort.
GASSTOMT: Nede til venstre på bildet skal gasskraftverket på Kårstø bygges. Mye av grunnarbeidet er allerede gjort. Bilde: STATOIL
Camilla Aadland
24. juni 2005 - 13:58

Miljøbevegelsen får det travelt i sommer hvis de skal legge planer for aksjoner mot gasskarftverk.

Styret i Naturkraft AS har nemlig vedtatt å realisere byggingen av et gasskraftverk på Kårstø i Tysvær kommune i Rogaland.

Planen er at gasskraftverket til vel to milliarder kroner skal stå ferdig i 2007. Byggearbeidene kan starte så snart kontrakter er skrevet.

Gasskraftverket skal få den mest moderne teknologi som er tilgjengelig og vil som det første gasskraftverket i sitt slag i Europa bli bygget med renseanlegg for NO x-utslipp.

Klar for ny teknologi

Gasskraftverket blir tilrettelagt for eventuell senere installasjon av teknologi for håndtering av CO 2, dersom slik teknologi blir teknisk og økonomisk gjennomførbar, melder Naturkraft.

– Dagens beslutning markerer starten på en helt ny dimensjon i bruken av de store gassressursene på sokkelen for å dekke det økende energibehovet i fastlands-Norge, sier administrerende direktør Ole Rønning i Naturkraft i en pressemelding.

175.000 husstander

Han hevder at av alle kraftverk i Europa basert på fossile brennstoff, vil Kårstø-verket bli det som har lavest utslipp.

Gasskraftverket vil årlig levere inntil 3,5 TWh strøm til nettet, tilsvarende om lag tre prosent av Norges samlede elektrisitetsproduksjon eller strømforbruket til rundt 175.000 husstander.

Naturkraft er i forhandlinger med aktuelle hovedleverandører og kontrakt forventes å bli tildelt med det første.

200 millioner så langt

Selskapet har så langt investert ca 200 millioner kroner i infrastruktur på Kårstø. Mye av grunnarbeidet er derfor gjort. Høsten 2005 vil gå med til ytterligere forberedelser og tilrettelegging før de større komponentene skal monteres utover i 2006. Gasskraftverket vil starte elektrisitetsproduksjon høsten 2007.

Statkraft AS og Norsk Hydro ASA er eiere av hver sin halvdel av Naturkraft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.