NETTARKIV

Gasskraft eller bare gass?

Det var meget interessant med de forskjellige innspill om gass som løsning på kraftkrisen i Norge i TU nr. 7/03, men lederen til Claude Olsen ble jeg ikke riktig klok på. Han nevner gassledning til Østlandet og kraftverk i Grenlands- og/eller Oslo-området, men hvis dette er el-kraftverk med spillvarme til omliggende bebyggelse, er det en unødvendig og fordyrende omvei.

Naturgassens store fordel er den konsentrerte energien, og bare varmeverk er den enkleste løsning da det allerede eksisterer et ganske stort nett for vannbåren varme i området. Med tilskudd av gass som brensel, vil like store mengder energi bli frigitt som det et gasskraftverk vil tilføre. På sikt bør det imidlertid bygges ut et fordelingsnett for direkte bruk av gass (det er jo det Lars Anders Myhre fra Lyse Energi snakker om) og om eksempelvis Oslo by ble slik forsynt, vil det bety atskillige TWh i årlig besparelse.

Hvis det så på lengre sikt blir bygd gassledning til og distribusjonsnett i flere store befolkningssentra rundt om på Østlandet, har vi ikke behov for mer elektrisk kraft i overskuelig fremtid. Og om det engang blir tilrettelagt for bruk av gass rundt om i byer og tettsteder i det ganske land, er kraftkrise en saga blott. Som kjent kan gass ikke bare brukes til oppvarming av bygninger og vann og tilberedning av mat, men også til belysning, frys og kjøl. Da er det bare elektriske maskiner og kommunikasjonsutstyr som har behov for strøm, noe som er minimalt i forhold til de førstnevnte. Hva dette har å si for CO 2 -problematikken, er en annen sak, men enten vi kjøper "hvitvasket" gass fra utlandet eller bruker den selv, er ett fett for miljøet.

B. Skutvik, Bodø

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.