OLJE OG GASS

Gasseventyr langt inn i fremtiden

Truls Tunmo
13. juni 2007 - 07:01

HAMMERFEST: Etter planen skal fase 2 starte opp i 2014. Nå foregår en offensiv letestrategi med mål om å finne mer gass.

Snøhvit med feltene Snøhvit, Albatross og Askeladd er bare begynnelsen på gasseventyret i Barentshavet, der det første gassfunnet ble gjort i 1981. Det er ikke småtteri av gass som må påvises for å starte produksjonen.

– Før oppstart av fase 2, må det kunne dokumenteres at det er nok gass på feltene til å kunne hente opp en milliard standard kubikkmeter gass per år, sier informasjonsleder for Snøhvitprosjektet i Statoil, Sverre Kojedal.30-35 år

Fra Snøhvit, Albatross og Askeladd beregnes årelige bruttoinntekter på mellom 10 og 15 milliarder kroner fra årlig eksport på 5,7 milliarder kubikkmeter naturgass, 460 tonn kondensat og 220 000 tonn LPG.

Markedene er USA, Frankrike og Spania. Hittil har hele prosjektet kostet om lag 59 milliarder kroner, og det forventes gassforekomster nok på Snøhvit i 30-35 år fremover, ifølge Sverre Kojedal.

– Investeringene som hittil er gjort, vil komme fase 2 til gode. Her drar vi nytte av eksisterende infrastruktur og ny teknologi, sier Kojedal.193 milliarder kubikkmeter

Snøhvit har utvinnbare naturgassressurser på 193 milliarder kubikkmeter.

Det finnes ca 13,8 millioner tonn kondensat og 6,6 millioner tonn LPG på de tre feltene. LNG – flytende naturgass, er hovedproduktet.

Gassen omdannes til flytende form ved nedkjøling til minus 163 grader C.

Norske skip

Fire nye LNG-tankskip er bygget ved japanske verft og levert i perioden 2005-2006.

Skipene drives av det norske rederiet Leif Høegh & Co Shipping og det japanske rederiet Kawasaki Kisen Kaisa.

Lastekapasiteten er 145 000 kubikkmeter LNG, og det vil gå ca 70 skip årlig fra Melkøya til Spania, Frankrige og USA med disse tankskipene. I tillegg blir det 15-20 skipninger med LPG og kondensat.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.