PRODUKSJON

Gasser opp fiskefôr

Ewos er den første bedriften i Sogn og Fjordane som tar i bruk naturgass.

Fabrikkanlegget i Florø er det største anlegget til Ewos i Norge. Selskapet hadde i fjor en totalproduksjon av fiskefôr på 661.600 tonn. Rundt 310.000 tonn ble produsert i Norge - 160.000 tonn av dette ved fabrikken i Gunhildvågen ved Florø.

Alle varianter

Fabrikkanlegget er det eneste i Norge som produserer fôr i alle varianter for laks og ørret og for marine arter som torsk og kveite. - Fabrikken produserer fiskefôr til en samlet verdi av 1,2 milliarder kroner i året. 80 av de 110 ansatte jobber med fabrikasjonen av fiskefôr, opplyser fabrikksjef Rune Ryland.

I fjor inngikk Naturgass Vest en omfattende avtale med Ewos om leveranser av naturgass som energikilde til selskapets fabrikk i Florø. Avtalen vurderes som en spennende døråpner for fremtidig bruk av naturgass i fylket. Ewos mener at avtalen styrker fiskefôrselskapet sin miljøprofil siden naturgass blir hovedkilde for alt energiforbruk.

Naturgass er også et viktig grunnlag for noe av råstoffet som inngår i produksjonen. I tillegg til hovedråstoffene fiskemel og fiskeolje, brukes også en del vegetabilske råvarer, karbohydrater samt proteinmel laget fra naturgass i et anlegg på Tjeldbergoddden. Selv om de nå har naturgass i anlegget, er denne prosessen så spesiell at det er uaktuelt å lage dette selv.

Nye brennere

For å kunne ta i bruk naturgassen er det satt inn nye brennere på to dampkjeler i anlegget. Disse kan bruke både naturgass og olje. - Det er ikke økonomispørsmålet som har vært avgjørende når vi nå tar i bruk naturgass. Poenget er at vi får en skikkelig miljøgevinst, sier Ryland.

Med overgangen til naturgass vil Ewos oppnå en reduksjon i CO 2 -utslippene fra fabrikken på inntil 4.500 tonn årlig. Det utgjør 30 prosent. Naturgass gir praktisk talt ikke utslipp av svoveldioksid, og svært lave utslipp av nitrogenoksider.

Forbrenning av naturgass gir heller ingen partikkelutslipp. Det oppnås derfor både en lokal og global miljøforbedring ved bruk av naturgass i forhold til olje. - Ewos prøver å holde en høy miljøprofil og ønsker å gå foran for å vise at denne næringen kan være bærekraftig, sier han.

Det er først ved installasjonen av nye tørker at økonomi kommer sterkere inn i bildet. I dag brukes damp via varmevekslere til tørking av fôret. Det er planer om å utvide fabrikken og det er også en kontinuerlig oppgradering av utstyr. Da kan gassen brukes til direkte oppvarming av tørkene.

Fabrikksjef Ryland forteller om planer for å utvide produksjonen fra 2006, men markedsmulighetene vil avgjøre.

Kontrakten med Naturgass Vest gir Ewos muligheten til å hente ut flytende naturgass (LNG) tilsvarende 60 GWh i året. Dette tilsvarer energiforbruket til 3.500 boliger. Leveransen til EWOS vil på sikt utgjøre rundt 4.000 tonn LNG, noe som tilsvarer rundt ti prosent av produksjonskapasiteten ved den nye LNG-fabrikken i Øygarden.

Spesialskip

Gassen fraktes til Florø med den spesialbygde LNG-tankeren " Pioneer Knutsen" fra Naturgass Vest sin nye LNG-fabrikk på Kollsnes i Øygarden. Tankbåten har en kapasitet på 1.000 kubikkmeter gass - noe som tilsvarer 20 tankbiler. Bruk av båttransport i stedet for tankbiler gir i seg selv en stor miljøgevinst.

Med utgangspunkt i i den nye gassterminalen på fabrikkområdet i Florø, håper eieren SFE Naturgass AS å selge gass til andre brukere i fylket. Selskapet eies av Naturgass Vest (40 %) og av Sogn og Fjordane Energi (60 %). - Så langt har vi ingen andre kunder, men vi arbeider med å få flere kunder i fylket, sier adm. direktør Asle Svein Grotle. Gassen skal fraktes med bil fra anlegget i Florø.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.