KRAFT

Gassdetektor i el-skap redder liv

Mange el-branner oppstår i sikringsskap. Med en detektor her, kan mange branner oppdages før de utvikler seg. Med automatisk bryter som slår av strømmen, hindres mange branner.
Mange el-branner oppstår i sikringsskap. Med en detektor her, kan mange branner oppdages før de utvikler seg. Med automatisk bryter som slår av strømmen, hindres mange branner.Bilde: Tore Stensvold

Årlig går liv tapt og verdier for 3,4 milliarder går opp i røyk.

Ifølge Norsk Brannvernforening oppstår en fjerdedel av disse brannene i sikringsskapet eller i forbindelse med strøminntaket.

Ventet barn

Dette surret rundt i hodet til Per Erik Lie, da han en sen natt satt på Rikshospitalet og ventet på at barn nummer to skulle fødes.

– Jeg arbeidet som kontrollør i Bravida, og hadde fundert en del på dette med brann i sikringsskap og hvordan de kunne forhindres. Du kan si at forløsningen kom på Rikshospitalet i august i fjor. Jeg rablet ideen ned på en serviett, glemte den en stund for så å ta den fram for å videreutvikle ideen, forteller Lie.Klorgass

Prinsippet for oppfinnelsen, som har fått navnet Electric Fire Prevention System, er ganske enkelt: Detektorer monteres inn i sikringsskapet.

Når det oppstår lysbuer, varmegang, overbelastning eller kortslutninger i skapet eller i andre risikosoner, utvikles det gasser allerede ved en temperatur på 70 grader.

Blant gassene er det klorgass, og Lie har brukt klorgassdetektorer i sin oppfinnelse. Detektoren reagerer og bryter strømmen før temperaturen har nådd antenningspunkt. Dermed er branntilløpet effektivt stoppet, og de skadene som måtte ha oppstått er enkle og rimelige å utbedre.

Ionedetektorer

Lie har brukt ionedetektorer bygget på samme prinsipp som i røykvarslere. Disse reagerer på endringer i ioneflyten i luften som følge av klorgass, røyk og andre stoffer som oppstår når en brann er i ferd med å bryte ut.

Detektorene er spesialutviklet for å passe inn i sikringsskap og tavler, og de er finjustert for å reagere på svært små gassforekomster.

– Lies idé er like enkel som genial. Systemet er bygd over kjente komponenter satt sammen på en ny måte. Det virker svært tillitvekkende, og jeg er overbevist om at et vil bidra til å forhindre brann og branntilløp, mener adm. direktør i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim.Nyttårsgave

Systemet er patentert og er i disse dager inne til Nemko-godkjenning. Testutgaver er allerede produsert. Til å hjelpe seg med salg, logistikk og produksjon har Lie inngått et samarbeid med Global Sourcing & Logistics (GSL).

– Systemet vil være klart for markedet rundt årsskiftet. Vi har allerede knyttet til oss flere installatører som skal bidra med salg og montering. Produktet egner seg like godt for industri, landbruk og offentlige institusjoner som for privatboliger. Prismessig vil et komplett sett med bryterenhet, to detektorer og sentral havne et sted rundt 2500-3000 kroner. I tillegg kommer monteringskostnader, forteller Thomas Ørbakk i GSL.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.