PRODUKSJON

Gassbrenner med internasjonalt potensial

Sivilingeniør Øystein Spangelo (27) ved NTNU har i samarbeid med Fremo AS i Stavern utviklet en gassbrenner med eksepsjonelt lave utslippstall for nitrogenoksider og karbonmonoksider.

Slike utslipp er et stort problem ved forbrenning av for eksempel naturgass i gasskjeler. Det har hittil vært nesten umulig å unngå dannelsen av uønskede gasser ved støkiometrisk forbrenning i kjeler.

Tror på konseptet

- Vi har tro på dette konseptet, fastslår daglig leder Sverre Nyegaard hos Fremo. De er Norges eneste produsent av olje- og gassbrennere, og har en betydelig eksport til blant annet Sverige, Tyskland og Kina.

- Vi har opplevd stor interesse hos de få, utvalgte internasjonale kontaktene vi har presentert dette for. Om vi får de positive resultatene vi håper på i testene, kan vi snart starte produksjon av de første brennerne.

Øystein Spangelo disputerer 8. september til doktorgraden med avhandlingen "Experimental and Theoretical Studies of a Low NOx Swirl Burner / Eksperimentell og teoretisk studie av en lav NOx Swirl-brenner". Avhandlingen er finansiert av Forskningsrådet via Fremo.

I doktorgradsarbeidet demonstrerer Spangelo stabil drift med lave utslipp av nitrogenoksid og karbonmonoksid for den patenterte brenneren. Han har gjort forsøk med både naturgass og metan og propan som brensel.

Flere størrelser

Brenneren er testet i størrelsene 15 kW, 200 kW og 400 kW. Neste steg er 1 MW. Utslipp av nitrogenoksid er målt til 25 ppm eller lavere med metan som brensel. Målte utslipp av nitrogenoksider samsvarer godt med etablerte korrelasjoner for dannelse av nitrogenoksider i flammer.

Utslipp av nitrogenoksider til atmosfæren kan forårsake luftveisproblemer hos mennesker, og miljøproblemer som dannelse av bakkenær ozon og sur nedbør.

Norge forpliktet seg i Göteborgprotokollen i 1999 til å redusere utslipp av nitrogenoksider med 28 prosent av utslippsnivået i 1990 innen 2010. Vi er foreløpig langt unna å nå disse målene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.