BYGG

Gass-reglene er gode nok

Bilde: Scanpix

– Vi gir tillatelse til om lag 2000 tankanlegg hvert år, men vi skiller ikke mellom boliger og industri, sier avdelingsleder Tom Ivar Hansen i DSB.

Veksten har vært om lag 15 hvert år, sier Hansen.

– Så dere vet ikke hvor mange leilighetskomplekser som har installert gasspeiser eller gasskomfyrer?

– Nei, systemene våre skiller ikke mellom bruksområder, tillatelsene er registrert på gårds- og bruksnumre. Vi vurderer det slik at det ikke er behov for å skille mellom bolig, storkjøkken eller industri, sier Hansen.

Under betong

Overingeniør Ørjan Svendsen som i 2003 ga tillatelsen til installasjonen på ulykkesstedet forteller at tanken er uskadd.

– Ja, det er en lekkasje tidlig i distribusjonsledningen, tanken er nedgravd og uskadd, bekrefter Svendsen.

Grunnen til at lekkasjen ikke lar seg stanse er at en etasjeskiller har lagt seg over tanken og over bruddstedet. – Det er en stor og tung plasstøpt etasjeskiller som nå ligger helt nede på bakken over tanken. Over denne igjen ligger det nok en etasjeskiller så det er helt umulig å komme til.

Svendsen forteller at brannvesenet nå står klar til å tenne på igjen om det skulle slukne. – Det som skjer nå er er en fakling, så lenge gassen brenner er det forholdsvis trygt. Om det skulle slukne vil vi kke vite hvor gassen tar vegen, derfor står brannvesenet klare til å tenne på igjen.

Vil revurdere reglene

– Vår oppfatning er at lovverket er tilfredsstillende i dag, men i kjølvannet av det som er skjedd i Ålesund vil vi se om det er behov for å gjøre ting annerledes, sier Hansen.

Han forteller at DSB ofte må gå flere runder med søker før tillatelse blir gitt, men at det er få avslag. – Vi må ofte gå flere runder fordi det er lokale forskjeller fra sted til sted, det kan dreie seg om så enkle forhold som tilgangen for tankbil, sier Hansen.

For gassbeholdere fra 3000 liter og over kreves det tillatelse fra DSB før installasjon. Lokale brannvesen gir tillatelse til mindre beholdere. Beholderen i Ålesund var på 6400 liter.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.