FORUM

Gass er ikke miljøvennlig

Rigmor SæthreRigmor SæthreRigmor Sæthre
5. mai 2005 - 01:56

Klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang. Fra 1990 til 2004 har norske klimagassutslipp økt med 11 prosent. Hvis vi ikke gjør noe med det, vil de fortsette å øke. Å bruke mer fossilgass i Norge vil være å gå i feil retning. Mer biobrensel er riktig retning.

Econ har tatt utgangspunkt i kvoteprisen på lang sikt når de skal beregne miljøkostnadene ved CO 2-utslipp. Men kvoteprisen er basert på et mål om å kutte klimagassutslippene med fem

prosent, noe som ikke tilstrekkelig. FN sier vi må kutte klimagassutslippene med 60-80 prosent. Kvoteprisen reflekterer ikke miljøskadene ved CO 2 -utslipp, men hvor mye det koster å kutte fem prosent av klimagassutslippene. Dette gjør at kvoteprisen blir svært lav. Det blir feil å beregne miljøkostnadene knyttet til CO 2 utfra en for lav kvotepris.

Det er ikke så rart at et selskap som lever av å selge forurensende gass vil at miljøkostnaden knyttet til CO 2-utslipp skal settes så lavt som mulig. I tillegg har Econ gått ut fra høye støvutslipp fra biobrensel. Men støvutslipp fra moderne biobrenselanlegg med tekstilfilter er praktisk talt null. Konklusjonen på dette er at biobrensel samlet sett er bedre for miljøet enn fossilgass.

Gøril Andreassen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.