IT

Garderer seg mot angrep

STOPP: Med en reserveløsning i utlandet skal staten unngå at dataangrep setter regjeringen.no ut av spill.
STOPP: Med en reserveløsning i utlandet skal staten unngå at dataangrep setter regjeringen.no ut av spill. Bilde: Colourbox.com
Espen Zachariassen
11. jan. 2010 - 11:24

Nettportelen regjeringen.no skal få ny driftsplattform som ikke skal bli slått ut av angrep over nettet, såkalte DOS-angrep.

Departementenes Servicesenter (DSS) har signert kontrakt med leverandøren Basefarm, og den nye plattformen skal stå klar i mai neste år.

Ti millioner

Avtalen har en verdi på rundt ti millioner kroner over tre år, med mulighet til forlengelse i to år til. I følge en pressemelding fra Basefarm vil avtalen trolig bli utvidet i løpet av avtaleperioden.

Økt risiko

Angrep mot offentlige nettsteder er økende, og staten har allerede gjennomført en omfattende øvelse på å takle slike situasjoner.

Les mer her: 500 øver på datakrig

Det handler om såkalte tjenestenekt-angrep, også kalt DDOS-angrep.

Det innebærer at nettstedet blir utsatt for ekstreme mengder med trafikk, slik at systemet bryter sammen.

Reserve i utlandet

Den nye plattformen utformes for å holde nettsidene i gang ved et angrepe. Løsningen er at driftsmiljøet fordeles på to fysisk atskilte datasentre for å kunne ha ett miljø tilgjengelig hvis det skulle bli full driftsstans i det andre.

I tillegg er det lagt inn et tredje fysisk stand by-miljø i utlandet under eget domene, i tilfelle det norske miljøet skulle bli utsatt for et massivt DDOS-angrep.

Skrekkbilde

Skrekkbildet er å bli satt ut av spill, slik nettstedet til den ukrainske presidenten ble av russiske hackere høsten 2007. Estland o Georgia har også vært utsatt for lignende aksjoner.

Les mer her: Krigen i Georgia: Maktesløse mot dataangrep

Begge veier

Den nye avtalen for regjeringen.no inkluderer også blant annet en bildedatabase som skal levere bilder til regjeringen.no og en løsning hvor Regjeringen, Statsministerens kontor (SMK) og departementene i større grad skal kunne utnytte muligheter for toveiskommunikasjon enn tidligere

Viktig

Basefarm betegner kontrakten som en av sine viktigste avtaler i offentlig sektor den senere tiden. Selskapet har fra før utviklet og drifter den nye plattformen til Altinn II.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.