KRAFT

Garantikraftordningen kan bli forsinket

USIKKER GARANTI: Garantiordningen som skullle komme kraftkrevende industri til gode, kan bli kraftig forsinket.
USIKKER GARANTI: Garantiordningen som skullle komme kraftkrevende industri til gode, kan bli kraftig forsinket. Bilde: Anders J. Steensen
Jannicke Nilsen
3. des. 2010 - 13:55

Den vedtatte garantiordningen for kraftintensiv industris kraftkjøp kan bli ett år forsinket.

Årsaken er at ESA har begynt å stille spørsmål ved om ordningen innebærer statlig subsidiering av bedrifter i Norge.

Ber om dokumentasjon

– Det Norge må dokumentere er at ordningen er basert på markedsmessige premier, at premiene selskapene skal betale er høye nok til å sikre ordningens selvfinansierende karakter, sier Per Andreas Bjørgan, direktør for konkurranse- og statstøtteavdelingen i Esa til Montel.

20 mrd

Kraftgarantiordningen ble vedtatt av Stortinget i fjor, og dreier seg om en ramme på 20 milliarder kroner som skal hjelpe bedrifter med å sikre langsiktige kraftkontrakter og dermed arbeidsplasser i industrien.

Ordningen inkluderer 80-90 bedrifter innenfor trelast, trevare, treforedling, kjemiske produkter og metaller. Pengene er satt av i årets statsbudsjett.

Må overbevise

Ifølge Montel sa næringsminister Trond Giske tidligere i høst at ordningen skulle tre i kraft så raskt som mulig.

Nå må departementet bruke tid på å svare på detaljerte spørsmål fra ESA, og klare å overbevise overvåkingsorganet om at ordningen skal finansiere seg selv.

Må være selvfinansiert

– Hele poenget er at ordningen skal finansiere seg selv, og staten skal ikke måtte overføre midler til ordningen. Det staten, ved Giek, må gjøre er å ta premier som tar høyde for risikoen i garantiordningen, sier Bjørgan til Montel.

Innen 7. desember må regjeringen svare på brevet fra ESA.

Rydde tvil av veien

– For å kunne treffe et vedtak her så må tvilen være ryddet av veien. Hvis vi er i tvil, har vi ikke lov til å godkjenne ordningen. Da må vi eventuelt åpne en formell undersøkelse, som er en langt mer komplisert affære, sier Bjørgan til Montel.

En formell undersøkelse utføres ved at ESA skriver en betenkning rundt de elementene kontrollorganet er i tvil om, som sendes på høring til berørte konkurrenter i hele EØS-området. Prosessen kan ta mer enn ett år å gjennomføre.

Det er Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) som er satt til å administrere kraftgarantiordningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.