KRAFT

Garanterer 100 prosent grønn kraft

GRØNN GARANTI: All kraft Troms kraft kjøper inn via kraftbørsen, Nordpool, skal være fra fornybare energikilder.
GRØNN GARANTI: All kraft Troms kraft kjøper inn via kraftbørsen, Nordpool, skal være fra fornybare energikilder. Bilde: HELGELANDSKRAFT
Jannicke Nilsen
7. mars 2007 - 11:49

Forbrukere som kjøper strøm gjennom Troms Kraft, får garantert ikke energi som stammer fra gass, olje, kull- eller atomkraft.

Miljøhensyn i vedtektene

- Vi gir ikke kundene våre noe valg om energimiks, vi legger oss på den fornybare linjen. Vi har i vedtektene våres at vi skal ta miljøhensyn, så det vi gjør nå er helt i tråd med disse, sier kommunikasjonssjef Odd Einar Larsen i Troms Kraft.

Troms Kraft produserer 20 prosent av all kraften selv, resten kjøper de på den felles nordiske børsen for kraft, Nordpool, hvor energi stammer fra fra alle type kilder.

Varedeklarasjon for kraft

Årsaken til at Troms Kraft nå kan garantere at all kraften de formidler er grønn, er at det nå er mulig å dokumentere opprinnelsen til elektrisiteten ned til hvert enkelt kraftverk. Fra 1. januar i år ble det innført krav om varedeklarasjon for kraftleveranser i Norge. Deklarasjonen skal inneholde informasjon om hvordan den leverte energien er produsert, og om miljøegenskaper ved produksjonen.

Troms Kraft får dokumentasjon om kraftopprinnelsen fra Enviro Energi. Varemerket NaturEl sikrer forbrukeren ren elektrisitet fra naturen.

Etterspør grønn kraft

Selskapet vil tilfredsstille etterspørselen etter fornybar energi fra flere av sine store kunder, som de har gjennom sitt svenske datterselskap Kraft og Kultur AB. I Sverige er etterspørselen etter miljøvennlig energi ekstra stor.

- Vi har blant annet Rica, Ikea og Skanska i porteføljen vår, og de er åpenbart interessert i miljøfaktoren. Nå blir det spennende å se om etterspørselen i markedet vil skyte ytterligere fart, sier kommunikasjonssjefen.

Prisen kan øke

Han avviser at satsingen på fornybar kraft betyr økte strømpriser for forbrukerne.

- Vi har regnet ut at kostnadene vil komme på 20 kroner per privathussholdning, men dette skal vi ikke overføre på kunden. Det vil være et negativt signal, sier Larsen.

Men om tidens miljøånd fører til stor etterspørsel etter grønn kilowatt, så vil prisene stige.

- Det er klart det vil gjøre noe med prisen dersom det blir stor etterspørsel etter vår grønne kraftforsyning og knapphet på fornybar energi. Men våre marginer vil ikke øke, vi skal være en vanlig aktør med vanlige vilkår, sier Larsen.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.