BYGG

Går rundt ved hjelp av sola

GIGANT: Slik skal tårnet se ut når det står ferdig i 2009.
GIGANT: Slik skal tårnet se ut når det står ferdig i 2009.
Mona Strande
21. des. 2006 - 07:00

Dubai, som allerede er kjent for en rekke spektakulære bygg, går nå i bresjen for bruk av solceller for å få bygninger til å rotere.

20 motorer

Den 80.000 tonn tunge bygningen med 200 leiligheter skal bygges på et gigantisk lager som er nesten 33 meter i diameter. Dette blir dekket av et polymer nesten uten friksjon. 20 små elektromotorer skal dreie bygningen noen få grader hver time.

- Den roterer så sakte at den bruker en uke på å gå i full sirkel. Dette skal ikke være som å kjøre karusell, sier den britiske ingeniøren Nick Cooper, Bennett Associates , til USA Today. Det er han som har laget roteringsmekanismen.

Rettferdig bygg

- Dette blir en rettferdig bygning. Alle vil få den samme utsikten like lenge, så det blir ikke noen leilighet som kan skryte på seg den beste utsikten, sier Cooper.

Bygningen heter "Time Residences Tower", og skal ligge i prosjektområdet City of Arabia i Dubai. Prisen på prosjektet er over 600 millioner kroner.

Planlegger flere

Byggingen starter i juni neste år, og Time Residences Tower skal rotere rundt med utsikt over Dubai fra første kvartal 2009.

Planen er at det spesielle bygget skal være det første av 23 roterende tårn, som etter hvert skal bygges i alle verdens tidssoner. Finansieringen skal, ifølge direktør Tav Singh i Dubai Property Ring, allerede være på plass for samtlige tårn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.