KLIMA

Går over til LED

LED-lys kan spare 85 % av energien som brukes til belysning. Bildet er fra Örnsköldsvik i Sverige.
LED-lys kan spare 85 % av energien som brukes til belysning. Bildet er fra Örnsköldsvik i Sverige. Bilde: Wikimedia Commons
Stein Jarle Olsen
16. juli 2007 - 13:39

Bystyret i Sevilla, Spania, har bestemt seg for å bytte ut alle trafikklys med LED (Light Emitting Diode)-lamper, skriver det andalusiske energibyrået.

Lever i 23 år

LED-lampene forbruker kun 6 til 15 watt, sammenliknet med de normale trafikklyspærene som bruker 35 eller 70 watt. De har også langt lengre levetid enn de tradisjonelle pærene, faktisk helt opp mot 23 år.

Bystyret anslår at energikostnadene til trafikklysene vil gå ned med hele 85 %. Innsparingen skal være på hele 4 millioner kWh årlig, noe som reduserer CO 2-utslippene med 4000 tonn.

Totalt skal 22.170 lamper byttes ut, og strømsparingen tilsvarer rundt 800 bolighus.

Også i Taiwan

Også Taiwan har bestemt seg for å bytte ut sine trafikklys med LED-lamper. Landets Ministry of Economic Affairs (MOEA) har satt av rundt 40 millioner kroner de neste tre årene til prosjektet.

Taiwans energibyrå melder ifølge digitimes.com om at landet allerede har 350 000 trafikklys med LED-lamper, og at det gjenstår 420 000 før alle lyser med LED-teknologi. Også her forventes det en innsparing på 85 %.

Gatelys

Til slutt skal også landet bytte ut utvalgte gatelysstrekninger med LED-lamper, et prosjekt med en totalkostnad på rundt 23 millioner kroner.

Det ligger store innsparinger i mer effektiv belysning. Det er anslått at hele 20 % av verdens energiproduksjon går til lys.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.