NORGES TO ORGANISASJONER for teknologer, Norske Sivilingeniørers Forening (NIF) og Norges ingeniørorganisasjon (NITO), har valgt vidt forskjellig vei i forbindelse med statsbudsjettet.
NITO har slått seg sammen med Fellesforbundet og Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund for å vinne innflytelse. De tre arbeidstakerorganisasjonene stilte 21. oktober opp i Stortingets finanskomite sammen med arbeidsgiverorganisasjonene Teknologibedriftenes Landsforening (TBL), Prosessindustriens Landsforening (PIL) og Byggenæringens Landsforening (BNL).
Denne tunge grupperingen la bredsida til for norsk industri og krevde høyere avskrivingssats for maskiner fra 2003, uendret regelverk for permitteringer samt styrket innsats på arbeidsmarkedstiltak. De seks sendte et varselskudd før statsbudsjettet ble lagt frem uten at det rystet regjeringen til å komme dem i møte. Nå håper de på Stortinget.
NITOs samarbeid med LO-forbund er ikke av ny dato. Særlig Fellesforbundet har vært en viktig partner, ikke minst for å få innsyn i hva som skjer på arbeidstagersiden i EU. Etter at Akademikernes fellesorganisasjon (AF) gikk i oppløsning har NITO hatt behov for partnere.
NIF har valgt å gå direkte til Stortinget og drevet diskret lobbyvirksomhet. På visse områder, som forskning og utvikling og pensjoner, er Akademikerne med på laget. NIF var i sin tid initiativtaker til å samle organisasjonene for dem med lang utdanning i Akademikerne. Der fikk NITO ikke innpass.
De ulike partnerskapene er et signal om hvor i det organisasjonsmessig landskapet NIF og NITO plasserer seg. Det er likevel påfallende at de to teknologorganisasjonene ikke greier å samle seg om felles utspill når det gjelder saker som industripolitikk, forskningspolitikk eller arbeidslivspolitikk.
Resultatet av høstens budsjettdebatt i Stortinget vil gi et hint om hvilken strategi som var mest vellykket.
Det er påfallende at NIF og NITO ikke greier å samle seg om felles utspill