OLJE OG GASS

– Gammel konsekvensutredning holder ikke

Ole K. Helgesen
14. apr. 2011 - 14:10

Miljøstiftelsen liker ikke nyheten i Teknisk Ukeblad om at Arbeiderpartiet har avklart med jurister at Nordland VI utenfor Lofoten ikke trenger en ny konsekvensutredning og at Statoil har boreplanene klare allerede.

– At dette har blitt avklart med jurister vitner om at befolkningen i nord har blitt holdt for narr når man har snakket om at området skal vurderes helhetlig på bakgrunn av kunnskapsinnsamling. Hele tiden har man sagt at lokalbefolkningen skal bli hørt, men dette undergraver alle lovnadene som er blitt gitt, sier rådgiver i Bellona, Silje Lundberg.

Vil ha vern

Hun understreker at miljøbevegelsen vil at området skal vernes mot oljeboring.

– Vi er ikke enig i at dette fremdeles skal være et åpnet område. Konsekvensutredningen som har blitt gjort er sytten år gammel, og det er mye som er skjedd siden. Det må gjøres ny kunnskapsinnhenting.

– Ikke bekymret

Energi- og miljøpolitisk talsmann i SV, Snorre Valen, sier at SV ikke har blitt lurt til å inngå et kompromiss som kan fremskynde oljeboring utenfor Lofoten.

– Så lenge vi sitter i regjering, vil det ikke bli åpnet for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Hva andre eventuelt vil gjøre i regjeringsposisjon, kan jeg ikke forholde meg til.

–Men kan ikke dette kompromisset føre til raskere åpning av det mest oljerike området utenfor Lofoten?

–Det blir feil problemstilling. Vi har klart å holde området stengt ut perioden.

–De blå gjør hva de vil

–Ifølge avtalen er det ikke sikkert det engang skal samles inn mer kunnskap om Nordland VI. Hva synes du om neste regjering kan åpne for boring uten bedre kunnskapsgrunnlag?

–Hvis det blir en "blå-blå" regjering, så får de gjøre hva de vil. Men SV vil ikke godta oljeboring i disse områdene så lenge vi sitter i regjeringen, sier Valen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.